AQUAGYM: 4 goede redenen om ermee te beginnen

Wil jij weten waarom aquagym zo leuk is? Wij vertellen je in deze gids precies de voordelen van aquagym. 

Je hoeft geen kampioen in taal te zijn om te begrijpen wat aquagym is: dat is gymnastiek in het water. Het is een volledige, gemakkelijke en toegankelijke sport die gezond is voor je lichaam, je hart en je moraal. Een evenwichtig figuur en een ontspannen geest, zonder jezelf al te veel te moeten afpeigeren… Dat is precies wat we nodig hebben!

DE GEZONDE EFFECTEN VAN AQUAGYM

1. GOED VOOR DE LIJN

Zodra je het water in gaat, weegt je lichaam nog slechts een zesde van zijn gewicht en worden alle bewegingen gemakkelijker. Water biedt een grotere weerstand dan lucht en belast de spieren meer. Dit principe vormt de basis van aquagym, de ideale bondgenoot voor een mooi figuur. De spieren werken veel intenser zonder dat we ons ervan bewust zijn.

Dankzij de verschillende bewegingen kun je alle spieren trainen. Afvallen, de borst en de billen verstevigen, de rug- en buikspieren ontwikkelen, de armen en schouders trainen… Aquagym doet het allemaal!

Wat het calorieverbruik betreft, scoort aquagym eveneens goed. Wist je dat je gedurende 30 minuten aquagym ongeveer 600 calorieën verbrandt? Dit is het equivalent van anderhalf uur gewone fitness. Met dank aan het water dat deze weldoende weerstand biedt!

De weerstand van het water zorgt ook voor een doeltreffende dehydrerende massage, stimuleert de bloedsomloop, gaat vochtophoping tegen en bestrijdt cellulitis.

2. GOED VOOR DE GEZONDHEID

Dankzij aquagym kun je je spieren verstevigen en je hartritme stimuleren. Daarnaast heeft aquagym ook het voordeel een ‘niet-traumatiserende’ sport te zijn. In tegenstelling tot veel andere grondsporten is het risico op blessures uiterst klein. De weerstand die wordt uitgeoefend door het water voorkomt spierverrekkingen, verstuikingen en spierpijn. Schokken worden gedempt want er is geen impact van de grond. De bewegingen zijn zacht en soepel. Resultaten: de gewrichten worden zacht getraind en worden soepeler zonder zware belastingen. Er zijn slechts weinig contra-indicaties voor aquagym, maar zoals voor elke sport praat je er best vooraf over met je arts.

3. AQUAGYM IS GOED VOOR DE MORAAL

Water draagt ons en biedt ons een gevoel van lichtheid, waardoor we onze overtollige kilo’s even kunnen vergeten. En dat werkt uiteraard positief op het humeur! Maar het water heeft ook een relaxetend effect, alsof het ons doet terugdenken aan ons leven in de baarmoeder. Kortom, het vormt op zich al een bron van ontspanning en welzijn.

Aquagym zorgt bovendien voor een afscheiding van endorfine, het hormoon dat instaat voor ons geluksgevoel. Na enkele minuten inspanning voel je je goed.

Andere troeven van aquagym: wanneer je aquagymlessen volgt, is het een leuke pauze. Je gaat er niet naartoe om te kijken naar de overtollige kilo’s van de anderen. De sfeer is ontspannen en gemoedelijk. Het groepseffect werkt stimulerend en geeft zin om te oefenen. Je kan er babbelen en lachen.

aquagym nabaiji
4. VOOR ALLE LEEFTIJDEN

Omdat aquagym een zachte en ongevaarlijke sport is, is het toegankelijk voor iedereen, ongeacht het model, gewicht, leeftijd… inclusief zwangere vrouwen! Je hoeft niet te kunnen zwemmen, want veel oefeningen worden gedaan aan de rand van het zwembad, in ondiep water.

De aquagymlessen worden gegeven in gemeentezwembaden, maar ook in fitnessclubs met een zwembad. Twee sessies van 45 minuten per week is ideaal. Voor de gelukhebbers die een zwembad in hun eigen tuin hebben of die aan zee wonen, is niets beter dan elke dag even kort te aquagymmen.

WELKE AQUAGYM-UITRUSTING HEB JE NODIG?

Voor aquagym heb je geen super bijzondere uitrusting nodig. Het enige wat je nodig hebt is een lekker zittend chloorbestendig badpak/zwembroek met genoeg bewegingsvrijheid. Het is ook handig om speciale schoentjes aan te schaffen om niet uit te glijden tijdens de oefeningen.  

Tijdens de lessen in gemeentelijke zwembaden of clubs kan je alle accessoires voor de oefeningen gebruiken: noodles, planken, aquagym schoentjes, pullpush, zwemvliezen… Je kunt dit ook allemaal zelf kopen zodat je buiten de lessen vrij kan oefenen.

NAAR BOVEN