BOKSEN: ZEER DIVERS EN GOED VOOR LICHAAM EN GEEST

Boksen is een 1-tegen-1 vechtsport, waarbij je de ander met slagen probeert uit te schakelen. De sport heeft tal van voordelen, zowel fysiek als mentaal. Boksen is een heel complete sport waarmee je heel je lichaam traint. Bovendien bestaan er verschillende disciplines: kickboksen, full contact, thaiboksen, Engels boksen en Frans boksen.

number_1

WAT IS BOKSEN?

Boksen is fysieke vechtsport, die eeuwen geleden is ontstaan en vandaag tal van varianten heeft. Waarmee moet je rekening houden tijdens het boksen?

- Licht op je voeten staan.

- Je bewegingen coördineren.

- Je inspanningen in tijd en ruimte beheersen.

Door te boksen werk je aan je evenwichtsgevoel en je reflexen.

number_2

DE VERSCHILLENDE VARIANTEN

Kickboksen: deze sport is een mengeling van slagtechnieken die in het Engels boksen gebruikt worden en traptechnieken uit de verschillende krijgskunsten.

Full contact: een vechtsport die is ontstaan uit een vorm van kickboksen. Bij deze vorm moet je je stootkracht goed kunnen beheersen.

Thaiboksen: deze discipline berust op vier technieken: vuistslagen, trappen en elleboog- en kniestoten.

Engels boksen: een vechtsport waarbij twee tegenstanders elkaar bekampen met vuistslagen. De slagen worden toegebracht op het gezicht en het lichaam met speciale handschoenen en boven de gordel.

Frans boksen: twee tegenstanders, uitgerust met handschoenen en speciale schoenen, proberen elkaar te raken met vuistslagen en trappen. De sport is ontsproten uit de traditie van het Franse schermen, waar ze de woordenschat en de spirit aan ontleent.

number_3

BOKSEN: DE HEILZAME EFFECTEN

Boksen is goed voor lichaam en geest. Wat zijn de troeven voor je lichaam?

- Ontwikkeling van het hart- en vaatstelsel.

- Combineren van gevarieerde oefeningen die het hele lichaam op de proef stellen.

- Meer soepelheid.

- Strakkere spieren.

- Beheersing van de emoties.

- Ontwikkeling van het zelfvertrouwen

boksen_voor_wie_outshock
number_4

VOOR WIE?

Voor je in de ring stapt, word je ingedeeld in een bepaalde gewichtsklasse: er zit 3 tot 10 kilo verschil tussen twee klassen. Bij de dames en de amateurs zijn er 11 verschillende klassen. Die gaan van ‘supervlieggewicht’ (48 kilo) tot ‘zwaargewicht’ (meer dan 91 kilo). Als bokser moet je minstens 15 jaar oud zijn en 45 kilo wegen. Wie een jaarlicentie wil krijgen moet eerst een grondige medische keuring ondergaan.

number_5

WELK BOKSMATERIAAL HEB JE NODIG?

Wil je zelf de heilzame effecten van het boksen ervaren? Ga dan meteen aan de slag met het volgende materiaal: - Bokshandschoenen. - Bokszak. - Beschermers en accessoires.

NAAR BOVEN