HOE GEBRUIK IK KLIKPEDALEN?

Klikpedalen zijn heel erg populair én handig, maar veel beginners zijn toch wat terughoudend om ze te gebruiken. Wij geven een aantal tips waarmee het hopelijk makkelijker wordt om klikpedalen te gebruiken. 

Hoe stap je in en uit klikpedalen?

In de meeste automatische pedalen zet je de voet vast door het schoenplaatje in de pedaal te klikken. Uitklikken doe je door je voet van binnen naar buiten te bewegen. Sommige pedalen zijn wat stugger dan andere, die zal je dus eerst wat moeten 'inwerken' door er een aantal keer in en uit te klikken.

Dat in- en uitklikmechanisme wordt mogelijk gemaakt door een veer, waarvan je de spanning in de meeste gevallen kunt bijregelen om de in- en uitklikweerstand te verlagen of te verhogen.

Een eerste element dat je dus kan geruststellen als beginner, is dat je de spanning van de pedalen kunt bijregelen zodat je wat gemakkelijker in en uit je pedalen klikt.

Een veer die helemaal is ontspannen maakt het uitklikken dus bijzonder gemakkelijk, je hoeft je hiel maar een klein stukje naar buiten te bewegen en je schoen komt los van de pedaal.

VOOR HET EERST KLIKPEDALEN GEBRUIKEN

Klikpedalen

Oefen eerst het inklikken - zet de tip van je voet in de pedaal en duw met de hiel, zodat het schoenplaatje vastklikt - en dan het uitklikken: de hiel van binnen naar buiten bewegen.

Vervolgens kan je nog wat verder oefenen bij je thuis, door op de fiets te stappen terwijl je tegen een muur leunt, of door een aantal keer in- en uit te klikken.

En als je dan op pad gaat met je nieuwe klikkers, let er dan op dat je:

 

• ANTICIPEERT OP ELKE STOP (AAN EEN VERKEERSLICHT, VOORRANGSBORD, TECHNISCHE PASSAGE IN HET BOS...).

• ALTIJD DE VOET DIE JE ALS EERSTE UIT DE PEDALEN KLIKT OOK EERST OP DE GROND ZET

• GOED OVER TE HELLEN NAAR DE KANT VAN JE VRIJE VOET, OM TE VERMIJDEN DAT JE NAAR DE ANDERE KANT VALT

NAAR BOVEN