Logo header your cross-country skiing buyer's guide

HOE HERSTEL JE HET  WATER-AFSTOTENDE VERMOGEN VAN JE REGENJAS?

Heb je het idee dat je outdoor jas wat van zijn waterdichte vermogen is kwijtgeraakt gedurende de maanden? Geen zorgen, hier hebben we wat tips om je jas weer net zo waterdicht te krijgen als dat hij was!

Waterafstotendheid is het vermogen van je jas om water van de stof af te laten glijden of “parelen” zonder dat het naar binnen dringt. Dit is dus wat anders dat waterdichtheid. Doordat een jas waterafstotend is, zullen druppels die contact met je jas maken minder snel doordringen in de stof. Goede waterafstotend vermogen van je jas draagt dus aanzienlijk bij aan hoeveel water het kledingstuk buiten kan houden.

Bram, onze productmanager wandeljassen, legt je uit hoe je je outdoor jas weer te voorzien van een uitstekend waterafstotend vermogen!

How do you restore the water-repellent properties of your jacket?

VOOR HET WASSEN

Close all zips and flaps and remove any parts of the item that can't be washed. Also remember to loosen straps and elasticated parts and empty the pockets. Then turn it inside out for washing.

Sluit alle ritsen en zakken en verwijder loszittende delen van de jas die niet gewassen kunnen worden. Vergeet niet om alle straps los te maken en de zakken leeg te makenDoe de jas binnenstebuiten voor je deze gaat wassen.

30 washing symbol

WASSEN

Je kunt de jas wassen op een programma voor synthethische stoffen op 30 of 40 graden celsius.  Het beste is om hiervoor zeer mild wasmiddel te gebruiken. Gebruik in geen geval wasverzachter omdat deze de eigenschappen van je jas kunnen beschadigen. Om narigheden te voorkomen kun je de jas het beste los van andere kledingstukken wassen. Probeer de jas niet teveel te vouwen en de wasmachine niet te vol te doen. Belangrijk: gebrui geen kort wasprogramma om zeker te weten dat het wasmiddel goed uitgespoeld kan worden.

low temperature drying symbol

DROGEN

  ​​​​​Het drogen is een belangrijke fase om het waterafstotende vermogen van je jas te herstellen.

We adviseren je om de jas compleet te laten drogen in de buitenlucht op een kledingrek. Droog je jas nooit boven een radiator. Daarna kan je de jas in de droger doen op een kort programma voor 10 tot 15 minuten voor synthethische stoffen. Belangrijk: stop de jas niet langer dan dit in de droger. 

Choosing the right boots for winter hiking - waterproofing

Ondanks het volgen van deze methode van wassen en drogen kan het extra helpen de jas achteraf nog in te spuiten met speciale impregneerspray. Deze spray is verkrijgbaar in onze winkels:

 

NAAR BOVEN