Hoe kies ik een handbal?

Als je op een hoger niveau speelt, worden de ballen geregeld door de club. Maar omdat niet iedereen op een super hoog niveau speelt, moet je vaak zelf zorgen voor een handbal. Het is daarom belangrijk om goed te weten welke maat bal je moet hebben, hoe de samenstelling van de handbal is en hoe je de bal moet onderhouden en gebruiken.

De grootte van de handbal

De grootte van de bal is het eerste criterium om rekening mee te houden bij een aankoop van een handbal. Bij handbal wordt de bal gekozen volgens de leeftijd en het niveau van de spelers. Om een duidelijk onderscheid te maken in het niveau van spelen hebben we 3 verschillende product ranges. Range 100 is voor beginners, range 500 voor gevorderden en range 900 voor experts. Deze getallen vind je terug in de productnamen van onze eigen merken. Er zijn 4 verschillende maten handballen:

Maat 0

De bal is voor jongens en meisjes van 9 en 10 jaar, dit is de E-jeugd.

Maat 1

De bal is bedoeld voor jongens van 11 en 12 jaar, dit is de D-jeugd. Ook is de bal voor meisjes van 11, 12, 13 en 14 jaar, dit is de D- en C-jeugd. De bal heeft een omtrek van 50 tot 52 cm en een gewicht van 290 tot 330 gram.

Maat 2

De bal is bedoeld voor jongens van 13, 14, 15 en 16 jaar, dit is de C- en B-jeugd. Ook is de bal voor meisjes/vrouwen van 15 jaar en ouder (B-jeugd tot senioren). De bal heeft een omtrek van 54 tot 56 cm en een gewicht van 325 en 375 gram.

Maat 3

De bal is bedoeld voor jongens van 17 jaar en ouder (A-jeugd en senioren). De bal heeft een omtrek van 58 tot 60 cm en een gewicht van 425 tot 475 gram.

De samenstelling van de handbal

Hoe kies ik een handbal

Naast de grootte, het gewicht en de maat van de bal is de samenstelling ook belangrijk.

Tijdens een handbalwedstrijd wordt de bal flink onder druk gezet. De bal moet daarom relatief gewelddadige effecten kunnen weerstaan om lang mee te kunnen gaan.

Een handbal bestaat uit 3 delen: de panelen, de lagen laminaat en de binnenbal. De panelen op de bal, 32 per bal, zijn zeshoekig in vorm maar kunnen ook een vijfhoekige vorm hebben. De vijfhoekige vorm heeft het voordeel om de draden te beperken. De panelen worden namelijk meestal met de hand genaaid.

Een handbal moet een anti-slip coating hebben: de buitenlaag kan dus van leer of synthetisch materiaal worden gemaakt. De lagen onder de buitenlaag bestaan uit 2, 3 of 4 lagen. Een rubberen coating zorgt voor een uitstekende sterkte terwijl een PU (polyurethaan elastomeer) bekleding zorgt voor een langere levensduur en een aangenamer gevoel. Dit blijft flexibel, zelfs bij de laagste temperaturen.

Een coating van TPU (thermoplastisch polyurethaan elastomeer) in combinatie met de schuimlaag garandeert flexibiliteit.

De binnenbal kan van latex of butyl zijn. Een binnenbal van latex heeft het voordeel dat het goedkoop is en natuurlijk zodat de bal mee beweegt. Een binnenbal van butyl zorgt voor een zeer goede drukweerstand.

 

Onderhoud en gebruik van de handbal

Naast je shirt of handbalschoenen, moet je een handbal ook goed onderhouden  Het belangrijkste is dat de grip van de bal goed blijft. Daarbij moet je je bal niet in je tas stoppen bij natte spullen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal minder lang mee gaat. 

Handbal wordt ook buiten gespeeld. Het is raadzaam om hier een bal voor aan te schaffen die niet alleen binnen gebruikt kan worden maar ook buiten. Dit zijn vaak ballen met een hardere rubberen buitenlaag.

handbal atorka sprongschot

Handbal

Atorka
NAAR BOVEN