Hoe kies ik een hockeystick?

Als je op zoek bent naar een nieuwe hockeystick zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Je hebt namelijk hockeysticks in verschillende gewichtsklassen, lengtes en materialen. In deze adviesgids leggen wij je uit waar je op moet letten. 

De beste manier is om een stick te pakken en ermee te spelen.

Welke lengte hockeystick past bij mij?

Er zijn een paar manieren om de juiste lengte te kiezen. De meest populaire manier is om de stick naast of voor je op de grond te zetten, waarbij de uiteinde van de stick ter hoogte van je navel komt. Deze manier werkt zeer goed voor veldhockeysticks voor zowel volwassenen als kinderen.

De beste manier is om een stick te pakken en ermee te spelen. Voor kinderen, als het hun allereerste stick is, gebruik de navelmeting als uitgangspunt. Neem vervolgens een bal uit het rek
en speel over met het kind. Als ze voldoende zelfvertrouwen hebben, vraag hen dan om een ​​beetje te dribbelen.

Het is normaal dat een kind zo snel mogelijk een stick voor volwassenen probeert te pakken. Dit komt omdat het aanbod van volwassenen de neiging heeft om meer te openen op het gebied van compositie, vorm en grafische weergave. Het kan echter een negatieve invloed hebben op de houding en dus de ontwikkeling van het kind.

Je weet door te zien en te spelen of je de juiste lengte hebt. Volwassenen gebruiken over het algemeen een stick van 36,5 inch, sommigen geven de voorkeur aan 37,5 inch. De maat is belangrijk! Als je gewend bent om 36,5 inch te gebruiken, betekent die extra inch dat je opnieuw moet leren stoppen, duwen, en slaan. Het duurt niet lang maar het beïnvloedt je spel op korte termijn.

Vergeet niet dat je met Decathlon een garantie van twee jaar hebt via de Decathlon-kaart (sportpas). We willen zeker weten dat u tevreden bent met uw nieuwe stick, dus als u vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen in de winkel of online!

Laatste controles:
Staan ze te veel rechtop? Kinderen willen vaak een grotere stick - ze hebben er niet altijd een nodig. Als de stick te groot is, prikt het handvat ze in de maag wanneer ze het gebruiken en staan ze teveel rechtop.

Zijn ze te ver voorover gebogen? Wanneer de stick te kort is moeten ze ver voorover buigen om hem te gebruiken. Ze moeten een rechte rug hebben bij het spelen met een minimale buiging van de wervelkolom. Als ze te veel voorover moeten buigen, is dit nadelig voor hun houding en zal het duidelijk zichtbaar zijn.

De stick voelt comfortabel? Dit is het belangrijkste deel. Als de speler de stick zonder problemen kan gebruiken, heb je de juiste stick gevonden!

Het gewicht van de stick

Er worden drie gewichtsklasse aangeduid namelijk: zwaar, medium en licht. Tegenwoordig worden de stick veelal ontwikkeld in licht gewicht. U zult merken dat sommige sticks beschikbaar zijn in extra licht. Je zult een hogere snelheid hebben bij het slaan, maar minder gewicht achter de bal zorgt voor een hogere technische handeling/vaardigheid. Je kunt nog steeds enkele sticks vinden die beschikbaar zijn in medium en zwaar, maar ze zijn uitzonderlijk zeldzaam.

In bijna alle gevallen raden we een speler aan een lichtgewicht stick te gebruiken. Het is een uitstekende positie om een ​​goede techniek te ontwikkelen, ongeacht welke positie je speelt.

Wat is de samenstelling van materialen in een hockeystick?

Vroeger werden alle sticks van hout gemaakt. Tegenwoordig worden sticks gemaakt van zowel hout als carbon, kevlar, glasvezel, aramite en zijn er constant nieuwe innovaties.

Hout - standaard hockeysticks, en de meeste voor kinderen als ze beginnen, zijn gemaakt van hout. Velen zijn versterkt met glasvezel, maar het grootste deel van de stick is van hout. Dit maakt de stick zachter op de handen wanneer je de bal ontvangt, maar vermindert het vermogen tijdens het slaan. Ze zijn vaak een stuk goedkoper en een goede keus om te beginnen als je voor het eerst gaat hockeyen. Geweldig voor beginners.

Glasvezel - In de middelste reeks sticks krijgt u meer kracht dan hout, zonder veel comfort te verliezen. Vaak varieert de hoeveelheid glasvezel van 20-70% in een stick. Geweldig voor het ontwikkelen van spelers, vaak als een tweede stick als je eenmaal op de sport zit.

Carbon - de theorie luidt dat hoe meer carbon je hebt, hoe meer kracht je overbrengt naar de bal. Dit klopt, maar carbon is niet alles. Hoe hoger het carbongehalte, hoe moeilijker het is om de bal op snelheid te besturen. Daarom is onze topstick niet 100% carbon. In feite zijn maar heel weinig hockeysticks echt 100% carbon. Een volledige carbon stick heeft een kortere levensverwachting, maar u zult meer kracht zien als resultaat. Geweldig voor meer ervaren spelers.

Kevlar & Aramite - Deze materialen worden gebruikt als verstevigings- elementen voor de stick. Dit zorgt voor absorptie van trillingen tijdens het slaan.

Wanneer je een beslissing neemt over welke samenstelling te gebruiken, overweeg dan hoe zelfverzekerd je bent in je vaardigheden en wat je wilt doen met je volgende stick. Hoe meer carbon, hoe harder je de bal kunt raken, maar hoe vaardiger je moet zijn.

Wat betekent de boog?

Je hebt standard bow, mid bow, low bow and ultra low bow.

Standard bow - Er is een lichte buiging, in het midden van de stick. Het lijkt op een rechte stick maar in de praktijk is een volledig rechte stick contraproductief, omdat hij de bal niet zo goed bestuurd. Een lichte buiging is het meest ideaal voor de absolute beginners en iedereen die geen trucjes zoals 3D of drag-flicks wil doen. Het is geweldig om consequent te duwen, stoppen en de bal te raken.

Mid bow - dit is waarschijnlijk de meest voorkomende stick voor intermediate spelers. Het ontvangen en wegspelen van de bal is over het algemeen  eenvoudiger, net als schieten. Geweldig voor beginners en gevorderden.

Low Bow - Voor mensen die proberen de bal te slepen en de bal op grote afstand omhoog te tillen, is een lage boog erg handig. Maar dit maakt andere  vaardigheden moeilijker zoals slaan en stoppen. Geweldig voor ervaren spelers.

Ultra Low Bow - Dit helpt 3D-vaardigheden, waarbij de bal onder de kniehoogte wordt gespeeld, maar van de grond tijdens het dribbelen. Het is geweldig voor sleepbewegingen en het opheffen van de bal over grote afstanden. Het stoppen en slaan worden door de ultra lage boog nog moeilijker. Geweldig voor ervaren spelers.

Uiteindelijk is de buiging of boog in de stick iets waarmee je kunt leren spelen. Hoe meer je ermee speelt, hoe beter je zult worden. In de winkel kun je de sticks uitproberen en om advies vragen.
 

hockey verkoper

Philip

Hockey expert

Hockeysticks bestaan uit twee delen, de steel en de haak en komen in maten van 18 tot en met 36.5 inch. Volwassenen spelen over het algemeen met een stick van 36.5 inch, bij kinderen is dit afhankelijk van hun lengte. Bij een kind moet de stick net onder de navel komen, maar nooit er boven. Een te lange stick benadeeld namelijk de technische vaardigheden.

NAAR BOVEN