Logo Simond

HOE KIES IK MIJN KLIMTOUW?

Klimtouwen zijn de belangrijkste onderdelen van een klimuitrusting. Welke soorten bestaan er en hoe kies je een klimtouw? Lees er hier alles over!

Het klimtouw vormt in elk opzicht het belangrijkste onderdeel van een klimuitrusting. Het is het meest moderne (technisch gezien) en het meest complexe (gezien het grote aantal modellen) onderdeel. Bovendien is het heel belangrijk voor de volledige veiligheidsketen. Welke soorten touwen bestaan er en hoe maak je de juiste keuze? Ontdek onze tips!

klimmen_klimtouw_simond

1. SAMENSTELLING VAN HET KLIMTOUW

Klimtouwen zijn gemaakt van nylon en bestaan uit een kern en een mantel: De mantel is altijd gekleurd bij een dynamisch touw en wit bij een semi-statisch touw. De kern bestaande uit lange gedraaide vezels.

2. SOORTEN KLIMTOUWEN

SEMI-STATISCHE TOUWEN

Semi-statische touwen (of touwen met weinig rek) worden gewoonlijk gebruikt in verankeringssystemen, voor abseilen en als vaste touwen om aan het touw zelf te klimmen met stijgklemmen. Ze rekken nauwelijks en hun dynamische kracht is beperkt. Anders gezegd, zijn ze niet gemaakt om een val op te vangen en worden niet gebruikt bij rotsklimmen en alpinisme. Dit soort klimtouwen zijn ideaal voor speleologie en canyoning, waar het touw altijd strak staat (abseilen, klimmen langs een vast touw).

DYNAMISCHE TOUWEN

Dynamische klimtouwen zijn ontworpen om de kracht van een vallende klimmer te absorberen. Ze worden meestal gebruikt als zekeringstouwen, overal waar valgevaar bestaat (rotsklimmen, alpinisme, ijsklimmen enz.). Een dynamisch touw wordt gebruikt om de maximale kracht te verminderen die een vallende klimmer, zijn zekeraar en uitrusting (zekeringssysteem) ondergaat tijdens een val. Het touw rekt om zoveel mogelijk energie te absorberen.

3 SOORTEN DYNAMISCHE TOUWEN :

klimmen_enkeltrouw_simond
ENKELTOUW

Een enkeltouw is het meest geschikte touw voor sportklimmen, gemakkelijke routes zonder standplaats en waar door abseilen niet wordt afgedaald. De diameter van een enkeltouw bedraagt meestal tussen de 9,4 en 11 mm. De optimale lengte van een enkeltouw is 70 m, zodat je kunt klimmen zonder een standplaats te moeten improviseren op een sportroute omdat het touw te kort blijkt te zijn.

klimmen_halftouw_simond
HALFTOUW / DUBBELTOUW

Een halftouw bestaat uit twee touwen waarmee de voorklimmer klimt. Twee volgklimmers kunnen elk met één streng klimmen. Om touwwrijving te beperken, kan de voorklimmer slechts één touw in elk klimsetje klikken. Een halftouw is aanbevolen voor alpinisme en lange beklimmingen waar je door te abseilen afdaalt. Dit type touw krijgt ook de voorkeur wanneer standplaatsen niet perfect zijn, in het bijzonder tijdens ijsklimmen, omdat met slechts één touw ingehangen de schokbelasting wordt verminderd bij een val. Bovendien biedt het afzonderlijk vastklikken van de twee touwen een betere bescherming tegen steenslag of het loskomen van een verankering. De diameter van een halftouw, ook dubbeltouw genoemd, varieert van 8,1 tot 9 mm. Meestal worden twee touwen van 50 m of 60 m gebruikt (of een touw van 100 of 120 m met twee helften in een verschillende kleur). Op die manier vermijd je dat de touwlengte tussen standplaatsen of tijdens het abseilen te kort wordt.

klimmen_tweelingtouw_simond
TWEELINGTOUW

Een tweelingtouw wordt altijd gebruikt met de twee touwen samen, parallel: elke klimmer hangt in beide strengen en die zijn altijd aan elkaar vastgeklikt. Het voordeel ten opzichte van het enkeltouw is dat je hiermee kunt abseilen over afstanden die even lang zijn als het touw. Het is lichter dan een halftouw maar de touwen kunnen niet apart worden geklikt. Tweelingtouwen hebben een diameter van 7,7 tot 9 mm.

3. ONDERHOUD, OPBERGEN EN LEVENSDUUR

Een touw moet altijd in de schaduw worden opgeborgen, uit de buurt van vocht of warmtebronnen. Om een touw te wassen, dompel je het onder in helder en koud water (kouder dan 30°) en boen je het schoon met een kunststof borstel en een mild schoonmaakmiddel. Droog het touw in de schaduw, uit de buurt van warmtebronnen (bij voorkeur omhoog gehangen op een plaats met een goede luchtcirculatie). Een klimtouw kan al bij het eerste gebruik onherstelbare schade oplopen. De levensduur bedraagt gewoonlijk drie tot vijf jaar. Maar bij intensief gebruik kan dat veel korter zijn, tot zelfs enkele maanden.

FRANCOIS

PRODUCTMANAGER KLIMTOUWEN

Er bestaan 3 normen voor klimtouwen. Met een enkeltouw mag je op niet meer dan één touw klimmen. Met een dubbeltouw moet je met 2 touwen klimmen, maar je mag slechts een van de twee touwen inklikken. Met een tweelingtouw moet je met 2 touwen klimmen en beide touwen inklikken.

NAAR BOVEN