Hoe kies ik een paardendeken?

Paardendekens voldoen aan verschillende behoeften en zijn geschikt voor verschillende weersomstandigheden. Hier zijn onze tips voor het kiezen van een juiste deken. Er is een ruime keuze beschikbaar bij Decathlon.

Het kiezen van een paardendeken is gebaseerd op drie belangrijke criteria: de levensstijl van je paard, de warmte van de deken en de weerstand van de deken.

Hoe kies ik een paardendeken?
number_1

Levensstijl van je paard

Waterdichte dekens

Als je paard buiten staat en je wil gedurende de dag niet van deken wisselen, dan is het van belang dat je een waterdichte deken kiest.

De buitenste laag heeft de eigenschap volledig waterdicht te zijn, zowel de stof als de naden. Ook beschikken deze dekens over een brede staartflap, waardoor de staart bescherming krijgt en er geen water kan binnendringen.

Tenslotte is de waterdichte stof zo ontworpen dat het paard vrij kan bewegen. Het is een vocht regulerende stof om maximale comfort te bieden aan je paard. Daarnaast is de deken verstevigd op de schouders en  heeft het bilkoorden. Dit zorgt ervoor dat de deken niet gaat schuiven op je paard.

 

Niet waterdichte dekens

Deze dekens worden ook wel staldekens genoemd. Ze zijn niet waterdicht en daarom zijn ze alleen geschikt voor paarden die permanent op stal staan. Ze zijn ontworpen om maximaal comfort te bieden. De dekens zijn uitgerust met elastische bilkoorden zodat de dekens goed blijven liggen, ook als de paarden gaan liggen in de stal.

Hoe kies ik een paardendeken?
number_2

De warmte van de deken

Dekens zijn in verschillende diktes, die zorgen voor verschillende warmte afgifte. De dikte van de deken bepaal je door de regio waarin je woont en omgevingstemperaturen (buiten of in de stal). Ook heeft het ene paard het wat warmer dan het andere paard.

Een niet geschoren paard zorgt voor een natuurlijke temperatuur door zijn vacht, daardoor is het niet altijd nodig om hem een deken op te geven. Is hij geschoren? Dan is zijn natuurlijke temperatuur verwijderd en heeft hij eerder een deken nodig.

Voor het comfort van je paard is het noodzakelijk dat de deken aangepast wordt aan de temperatuur. Een lichte deken is fijn voor het begin en aan het einde van het seizoen is er een warme deken nodig voor het koude weer.

Decathlon geeft de warmte van de dekens weer in grammen. Een Allweather 300 deken is warmer dan een Allweather 200, maar minder dan een Allweather 500 zijn.

Hoe kies ik een paardendeken?
number_3

De weerstand van de deken

Als je paard de neiging heeft om te gaan schuren, is de sterkte van de deken erg belangrijk. Dit noemen we weerstand van de deken. De kwaliteit van het weven zorgt voor de sterkte van de stof van de deken.

Als je paard in principe niet schuurt en aan zijn deken knabbelt, kunt u kiezen voor de gemiddelde sterkte stof: 600D. De sterkte dekens zijn gemaakt van een dikkere stof: 1200D. Dit is een erg sterke stof die over het algemeen beter is bestand tegen invloeden van buitenaf.

Hoe kies ik een paardendeken?
number_4

Het kiezen van de juiste maat

Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen. Dit zorgt voor meer comfort en op deze manier gebeuren er geen ongelukken. Je paard kan bij een te grote deken er makkelijk in blijven hangen.

Audrey, Chef de produit Fouganza

Audrey

Productmanager Fouganza

Sommige paarden hebben een gevoeliger huid dan anderen. Voeg een schouder bescherming onder de deken toe om schuren te voorkomen.

NAAR BOVEN