Hoe kies ik een skihelm?

Of je nu een beginner bent of een ervaren skiër, iedereen valt wel eens. De gevaren tijdens de wintersport zijn reëel: snelheid, bomen, ijsplaten, andere skiërs zijn belangrijke risicofactoren. Echter, met de nodige bescherming kan je het risico op zware blessures en letsels enorm beperken. 

Bij een val beperkt een skihelm de kans op een schedeltrauma met meer dan 30%. Hoewel je niet (altijd) verplicht bent om er eentje te dragen, is hij toch onmisbaar in de ski- of snowboarduitrusting voor zowel jong als oud, om zo in alle veiligheid naar beneden te komen.

Een helm kies je op basis van 3 belangrijke criteria: de maat, de ventilatie, het gewicht en het vizier.

Skihelm maat
number_1

De maat

Om goed zijn werk te doen, moet de helm het hoofd perfect omsluiten en goed blijven zitten. Als hij te groot is zal hij niet doeltreffend beschermen. Als hij te strak zit, dan zal hij hinderen tijdens het skiën of snowboarden.

Het eerste wat je dus doet voor je een helm kiest, is je hoofdomtrek meten. Doe dat met een lintmeter, die je boven de oren en wenkbrauwen houdt.
Normaal gezien moet de lengte ergens tussen de 52 en de 65 cm liggen.

De maten durven al eens uiteenlopen van fabrikant tot fabrikant, maar doorgaans is dit een goeie indicatie, speciaal voor de helmen van Wed'ze:

S / 53-56 cm
M / 56-59 cm
L / 59-61 cm

number_2

De ventilatie

Een lekkere warme helm is natuurlijk wel zo fijn, maar tijdens langdurige inspanningen ga je natuurlijk ook zweten. Sommige helmen zijn voorzien van luchtgaten en regelbare ventilatiesystemen, om de temperatuur in de helm te regelen en de transpiratie af te voeren.

Om tocht te vermijden, moet je er wel op letten dat je skibril mooi aansluit tegen de helm. Daarom neem je best je eigen skibril mee als je een helm gaat kopen, zodat je ze samen kunt passen en controleren of alles wel goed aansluit.

Er bestaan verschillende ventilatiesystemen, al dan niet regelbaar:

Air Cooling System

6 luchtgaten, voor een permanente ventilatie

Air Block

10 of 12 luchtgaten, voor een maximale ventilatie. Je kan de verluchtingsgaten afsluiten.

Active Air Cooling System

Je kunt het ventilatieniveau zelf regelen.

number_3

Het gewicht

De pasvorm en de binnenvoering van een skihelm zijn erg belangrijk voor de mate van comfort. Daarnaast is het gewicht van de skihelm ook een bepalende factor als het gaat om comfort. De meeste Nederlanders gaan 1 weekje wintersporten en zijn dus niet gewend om een helm te dragen. Het is daarom belangrijk om een lichte helm te selecteren om je nek zoveel mogelijk te ontlasten.
Een skihelm tussen de 360/450 gram

Dit is een erg lichte helm en zorgt voor veel comfort tijdens je wintersport. Een in-mold skihelm is vaak wat lichter. 

Een skihelm tussen de 450/520 gram

Vaak een type hard shell helm

Een skihelm zwaarder dan 520 gram

In principe is dit een normaal gewicht voor een helm. Verbeterde technieken zorgen voor steeds lichtere helmen en dit is in het voordeel van de wintersporters. 

number_4

Het vizier

Een skihelm met vizier

Sommige helmen zijn uitgerust met een vizier waarbij de skibril wordt vervangen door het vizier van de skihelm. Als je een bril draagt, adviseren wij een skihelm met een vizier zodat je meer comfort hebt tijdens het skiën of snowboarden.

Een skihelm zonder vizier

Als je een skihelm zonder vizier kiest dat kun je het beste een skibril of goggle dragen.

NAAR BOVEN