Hoe kies ik een snowboard?

Ben je op zoek naar een freestyle, freeride, all mountain of juist een piste-carve-snowboard? Wil jij een stijve plank of ben je juist op zoek naar een speels boardje met lekker veel flex? Een twin tip snowboard of juist een directional board? Welke lengte heb ik nodig en hoe breed moet mijn snowboard zijn? Allemaal lastige vragen en wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze, opletten dus!

Je kiest een snowboard uit op basis van vier verschillende criteria: het gebruik, je niveau, het formaat snowboard en je schoenmaat.

number_1

Het gebruik

In deze gids maken we slecht onderscheid tussen de freestyle en all mountain (freeride) disciplines. Het belangrijkste verschil zit hem in de vorm van deze snowboards. De typische freeride snowboards laten we hier even buiten beschouwing aangezien all mountain boards in principe ook als freeride plank gebruikt kan worden. 

FREESTYLE

Wil jij je graag gaan specialiseren op de freestyle discipline dan is het erg belangrijk om het juiste materiaal te gebruiken. Sprongen, rotaties en piste tricks (jibben en butteren) kunnen in principe met ieder snowboard gemaakt worden. Echter, een freestyle georiënteerd snowboard zal veel vergevingsgezinder zijn als het gaat om het landen van je tricks. Ook is een freestyle plank vaak voorzien van meer flex, dit zorgt voor meer gemak tijdens het spinnen en ook tijdens het landen zal je dit meer gemak geven. Ook zal je met een freestyle plankje minder snel in de sneeuw happen. Freestyle twin tip snowboards zijn symmetrisch waardoor je eenvoudig switch (achterstevoren) kunt boarden. Dit is super handig wanneer je bijvoorbeeld een 180 (halve draai) hebt gemaakt en dus switch moet landen. Dus ben jij op zoek naar een speels, flexibel en vergevingsgezind snowboard, check dan onze freestyle plankjes. 

ALL MOUNTAIN

Wil jij je vooral focussen op dikke piste bochten met een perfecte grip en daarnaast een uitstekend drijfvermogen op de poeder sneeuw, check dan onze all mountain snowboards. Dit type board is vaak directional (niet symmetrisch zoals een twin tip) en biedt meer stabiliteit. Het voordeel van een stijf snowboard is dat je met hoge snelheid meer zekerheid blijft houden (je board gaat minder snel klapperen) en je zult vaak meer grip hebben. Het switch rijden met deze boards wordt al een stuk lastiger en ook zullen ze minder eenvoudig draaien. Wel geven stijve planken je meer pop (boost op het moment van springen) waardoor je hoger komt. All mountain snowboads zijn vaak voorzien van een klassieke camber (voorspanning waarbij het middelpunt van het board omhoog komt bij het plat neerleggen) maar kunnen ook gecombineerd worden met rocker in de nose en tail van het board. Dit voor een super effectieve kantenwisseling. 

number_2

Het niveau

Beginner

Als je een beginnende snowboarder bent dan zul je de eerste weken voornamelijk op groene en blauwe pistes snowboarden. Je bent nog veel aan het roetsjen en je kantenwisselingen zijn verreweg van perfect. Je bent op zoek naar een flexibele plank die vergevingsgezind is. Je snelheid zal nog niet hoog liggen dus je hebt nog geen behoefte aan een stijve plank. Check ook even de positie van je bindingen (stance), ze moeten niet te ver uit elkaar staan en ook adviseren wij om de hoek van je bindingen te laten controleren door je snowboardleraar of bij de verhuur van je materiaal. 

Gevorderd

Als gevorderde snowboarder ben je op zoek naar een snowboard die je moeiteloos door rode en zwarte pistes heen ploegt. Je wilt afhankelijk van je discipline een stijve plank die ook stabiel blijft tijdens hogere snelheden en je zoekt een board met een effectieve kantenwissel. Misschien ben je van plan om al wat uitstapjes te maken naast de piste of ga je al je eerste park lijnen rijden. Je moet zowel op harde pistes als zachte sneeuw uit de voeten kunnen en wellicht al experimenteren met switch rijden. Daarbij kan een twin tip snowboard extra vertrouwen bieden. 

Expert

Als expert snowboarder ben je dynamisch, je zoekt een specifiek snowboard die je op je discipline (freestyle of all mountain) volledig ondersteund. Afdalingen door alle soorten sneeuw moeten op hoge snelheid geen problemen vormen en je wilt off-piste kunnen combineren met keiharde piste kilometers. Je bent op zoek naar een stabiel snowboard met voldoende flex om je tricks te ondersteunen en wilt zonder volledig gefaciliteerd worden in het switch rijden. Het is lastig om precies aan te geven welk type plank bij jou past als expert. Voor race snowboarders gelden natuurlijk hele andere regels en het is heel erg persoonlijk dus laat je hart spreken en ga ervoor!  

number_3

De lengte

Wanneer je een freestyle snowboard wilt kies dan voor een board dat 20-25 cm korter is dan jezelf. 

Zet het snowboard rechtop voor je neer en hou het board voor je vast. 

Voor tricks en rotaties (freestyle) kun je beter een iets kleiner snowboard kiezen want dit type board is vergevingsgezinder (flexibeler & korter). Het snowboard moet ongeveer tot aan je schouders komen en doordat het wat compacter is zul je eenvoudiger kunnen spinnen. 

Wil je juist een wat stabielere freestyle plank waarmee je ook bij hoge snelheid een super vertrouwd gevoel blijft houden, waarbij je ook tijdens een sprong of landing met hoge snelheid stabiliteit houdt; neem dan een wat langere plank. Dit type snowboard zal net onder je adamsappel komen. Kies ook een wat langer board als je relatief zwaar bent in verhouding tot je lengte. 

Een all mountain board is ongeveer 10 tot 20 cm korter dan jezelf. 

Wij adviseren dat een all mountain board ongeveer tussen je schouders en kin komt. Een wat kleiner board is wendbaarder en wordt aanbevolen voor mensen die wat lichter zijn. Een langer snowboard heeft meer stabiliteit en geeft ook meer drijfvermogen op de diepe sneeuw. 

snowboardbindingen
number_4

De schoenmaat en de breedte van een snowboard

Wanneer je schoenmaat groter dan maat 45 is, dan adviseren wij om een wide snowboard te nemen. Een wide snowboard is breder dan een normaal snowboard en voorkomt dat je voeten (tenen of hakken) in de sneeuw happen tijdens het maken van een scherpe bocht. Let goed op de positie van je bindingen want je kunt dit happen van de voeten voorkomen door de bindingen juist op het snowboard te positioneren. Wil je een snowboard kopen en heb je al boots, neem ze even mee om te testen of je board breed genoeg is.  

snowboard expert nederland decathlon

Nog vragen over snowboarden?

Je kunt terecht bij Luuk; onze eigen snowboard expert
NAAR BOVEN