HOE KIES IK EEN SPATBORD?

Een spatbord is onmisbaar als je niet vol modder of met een rare bruine streep op je rug op je bestemming wilt verschijnen. Om te vermijden dat je je na elke rit helemaal moet omkleden, is een goed paar spatborden geen overbodige luxe.

Een spatbord is noodzakelijk als je van plan bent om tijdens de regen te gaan fietsen. Ook als je in de modder fietst kun je profijt hebben van een spatbord. Het beschermt je namelijk tegen vuil en nattigheid die van je banden afkomen. 

Het gebruik

Spatborden voor hybride- of stadsfietsen zijn dun en lang en bedekken het volledige achterwiel en/of het voorwiel.

HYBRIDE- EN STADSFIETSEN

Spatborden voor hybride- of stadsfietsen zijn dun en lang en bedekken het volledige achterwiel en/of het voorwiel.

Mountainbike

Spatborden voor mountainbikes zijn wat breder en korter dan de traditionele spatborden voor in de stad. Ze zijn ook wat stijver, wat ze geschikter maakt voor ritten op grillig terrein: ze blijven beter zitten en raken de wielen niet.

DE POSITIE VAN JE SPATBORD

Zowel een voor- als een achterspatbord beschermt je op verschillende manieren:

EEN ACHTERSPATBORD

Achterspatborden plaats je doorgaans achter het zadel en boven je achterwiel. Voor een mountainbike kies je best een spatbord dat je bevestigt aan de zadelpen. Dat beschermt een tikkeltje minder tegen spatten, wat je als mountainbiker niet echt kan deren, maar het is wel steviger en stijver, zodat het niet tegen het wiel komt bij een schok.

Op stads- en hybridefietsen worden de spatborden eerder aan het frame bevestigd. Een betrouwbare manier, en je bent als fietser beter beschermd.

HET VOORSPATBORD

Je voorspatbord bevestig je aan de vork of onder het frame, zodat het optimaal beschermt tegen opspattend vuil en voorkomt dat je geen vuil of modder in je gezicht krijgt. Zo zorgt het dus ook voor je veiligheid.

Herman

Fietsspecialist bij Decathlon

Controleer ook of het spatbord wel te combineren valt met de wielmaat (20 inch, 24 inch, 26 inch, 27.5 inch, 29 inch).

ONTDEK NOG MEER INTERESSANT TIPS:

Tips
Om diefstal tegen te gaan is een stevig fietsslot onmisbaar. Het is natuurlijk zonde om telkens een nieuwe fiets te kopen en daarom hebben wij een aantal bruikbare tips.
Tips
Welke fiets kies ik
Een fiets uitkiezen kan een plezier zijn voor fanatieke wielrenners, maar voor beginnende of regelmatige racefietsers is het soms moeilijk om door het bomen het bos te zien. Speciaal voor hen stelden we deze beknopte en handige gids samen: Hoe kies je de juiste fiets?
NAAR BOVEN