Hoe kies ik een stuntstep?

Freestyle steppen (stuntsteppen) is een coole stadssport die kinderen van jongs af kunnen beoefenen. Al vanaf jonge leeftijd kunnen ze van kleine hindernissen te rollen en een aantal eenvoudige tricks uit te voeren. Hoe ouder ze worden, hoe meer grenzen ze aftasten en verleggen, op zoek naar moeilijkere tricks. Om deze sport in optimale omstandigheden te beoefenen, is het enorm belangrijk dat je de juiste step kiest.

Het niveau

Stuntstep voor beginners
Beginners

Decathlon heeft een ruim assortiment aan stuntsteps voor elk niveau. Om het freestylen te ontdekken, bestaan er steps voor beginners, die erg stevig zijn en aangepast aan hun niveau.

Stepje voor gevorderden
Gevorderd

Voor wie de basics van deze sport al beter beheerst, zijn er de steps voor gevorderden. Die zijn lichter en je voert er de verschillende tricks vlotter mee uit.

Step voor experts
Expert

En wie regelmatig stuntstept, en dus veeleisend is als het over zijn of haar step gaat, kiest een step voor de experts. Deze steps zijn nog lichter en kan je nog fijner afstellen op de behoeften van de gebruiker.

stuntstep

De stuntstep en de onderdelen

Een stuntstep is een speciaal soort step dat veel sterker is dan een normale step. Een stuntstep kan dan ook niet op hoogte worden versteld of worden opgevouwen. Daarnaast kan het stuur van de stuntstep 360 graden draaien. Je kan stuntsteppen in een skatepark of op straat. De verschillende onderdelen van de step staan hier onder

De T-bar (het stuur): gemaakt uit staal of aluminium. Over het algemeen moet het stuur ongeveer de hoogte van uw heup hebben.

De voorvork: het onderdeel waar het voorwiel in zit en dat 360° kan draaien. De vork kan gemaakt zijn uit staal of aluminium, daarbij hangt het ervan af of je de voorkeur geeft aan stevigheid of lichtheid.

De wielen: zijn gemaakt uit hard PU-rubber. Het grote verschil tussen de verschillende soorten zit ‘m vooral in de naaf (de wielas). Die kan gemaakt zijn uit nylon of aluminium, afhankelijk van de behoefte en het niveau.

Het deck (de voetplaat): kies je in functie van het gewicht en de massaverdeling van de gebruiker.

Het compressiesysteem (verstelsysteem voor het balhoofdstel): kan je verstellen door de step te demonteren.

De pegs (metalen accessoires op de wielassen): ook hier kies je gewoon wat je zelf fijn vind: metaal voor stevigheid of kunststof voor lichtheid.

ERIC

Onze stuntstep specialist

Stuntsteppen is niet niks! Er is een groot risico om te vallen, je zal daarom ook nooit een professionele stuntstepper zonder beschermers zien. Een helm is het minimum. Maar ook elleboog-, knie- en polsbeschermers zijn minstens even belangrijk. De bedoeling van een helm is dat je hoofd perfect beschermd is bij een val. Helmen voor het stuntsteppen zijn bijzonder licht, zo hinderen ze niet bij je tricks en vergeet je zelfs dat je er een draagt. De beschermers voor je gewrichten zijn ook essentieel, zo loop je minder risico op verzwikkingen en ontstekingen en voorkom je zware blessures bij een stevige val of schok.

Ontdek nu nog meer sportadviezen

NAAR BOVEN