Hoe kies ik een surfboard?

Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten van de sport en je skills te verbeteren. Zeker als beginner maar natuurlijk ook als gevorderde surfer! We hebben hier enkele tips voor je klaar om de juiste surfplank te kiezen.

Een surfboard kies je op basis van je niveau. Bij Decathlon hebben we surfboards voor beginners of gevorderden, met elk zijn eigen eigenschappen. Lees hier waar je op moet letten bij het selecteren van het juiste surfboard. 

number_1

EEN SCHUIMBOARD OF SOFT TOP SURFBOARD: PERFECT VOOR BEGINNERS

MAXIMALE VEILIGHEID

Dit type surfplank voor beginners is gemaakt uit polystyreenschuim, een materiaal dat drijfvermogen combineert met veiligheid. Een schuimplank komt immers minder hard aan wanneer je erop valt bij een gemiste take-off of als je de nose tegen je krijgt nadat je onderuit bent gehaald door een grote golf.

EENVOUDIG IN GEBRUIK

Een grote surfplank met groot volume geeft je stabiliteit en hanteerbaarheid. In dat opzicht is een soft top of schuimplank een goeie keuze. Dit type board drijft uitstekend waardoor je perfect aan de slag kunt op kleine golven, ook al beheers je de peddeltechniek nog niet perfect. Een bijkomend voordeel is dat dit type planken budgetvriendelijk is: ideaal dus om te beginnen met je surf carrière!

EEN DUURZAME SURFPLANK

Polystyreen is zacht maar sterk. Het zal niet indeuken tijdens impact met de zeebodem of na een stoot tijdens het transporteren. Het is dus super duurzaam: het zal niet scheuren of splijten naar verloop van tijd. 

Ik ben een beginnende surfer: hoe kies ik de juiste maat voor mijn surfplank?

De lengte van je surfboard hangt af van je lichaamsbouw en lengte. Goed opletten op het moment van je keuze: de lengte wordt uitgedrukt in voet, volgens het Angelsaksisch maatstelsel (1 voet = 30,48 cm).
EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 5'8 OF 6'0

Ideaal voor kinderen die onbezorgd en veilig willen leren surfen.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 7'0

Ideaal om in alle veiligheid in te stappen en je techniek te verbeteren.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 8'0

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 8'6

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

number_2

Planken van epoxy en polyester: perfect voor regelmatige en intensieve surfers

Het longboard

Dit lange en dikke model is speciaal gemaakt voor puur en intens surfgenot! Het is veel minder radicaal dan een shortboard en biedt je de mogelijkheid om kleine golven te nemen. Het is helaas wel veel minder wendbaar.

EEN SHORTBOARD

Dit smalle en korte model is een van de populairste types langs de kusten. En terecht: shortboards zijn wendbaar, superhandig bij duck dives en eenvoudig om door de branding te komen. Dit type plank is daarentegen wel heel veeleisend en daarom voorbehouden voor surfers met een minimum aan techniek.

olaian boardbag

Bescherm je surfboard in een boardbag

Gebruik een boardbag om je surfboard op te bergen en te vervoeren. Hiermee voorkom je dat jouw (nieuwe) board beschadigd raakt en dankzij de handvaten kun je het board makkelijker vervoeren. In combinatie met spanbanden en dakdragers kun je het board eenvoudig vervoeren op het dak van je auto, Ook kun je dankzij onze speciale drager een surfboard per fiets vervoeren. Ideaal voor wie in de buurt van het strand woont!

 

Bekijk hier de Olaian soft top short en longboards

Surf expert nederland

Nadine

Surfsport specialist

Om optimaal te genieten van je surfsessies moet je niet vergeten je surfplank te waxen.

Ontdek nog meer watersport tips:

Tips
Hoe kies een stand up paddle board?
Ga je voor het eerst een stand up paddle (SUP) gebruiken of ben je van plan om een SUP board aan te schaffen? Decathlon biedt een uitgebreid assortiment aan stand-up paddle boards. Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren, vandaar deze adviesgids.
Tips
Hoe kies ik een surf wetsuit?
De juiste wetsuit is essentieel voor surfen tijdens koud weer. Door de lage temperatuur van het water koelt je lichaam sneller af, een wetsuit zorgt er voor dat je lichaam warm blijft en je langer in het water kan blijven. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.
Tips
Kitesurfen
Kitesurfen is een spectaculaire watersport en heeft in een korte tijd veel aan populariteit gewonnen en niet voor niets. In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste kitesurf tips.
Tips
Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?
Een juiste zwembroek of boardshort kiezen doe je op basis van een aantal criteria, naargelang de duur van je gebruik. Wij geven je nuttige tips om een juiste keuze te kunnen maken.
NAAR BOVEN