Hoe kies ik een surfboard?

Het juiste surfboard is cruciaal om te genieten van de sport en je skills te verbeteren. Zeker als beginner maar natuurlijk ook als gevorderde surfer! We hebben hier enkele tips voor je klaar om de juiste surfplank te kiezen.

Een surfboard kies je op basis van je niveau, gewicht, budget en het aantal keren per jaar dat je surft. Bij Decathlon hebben we surfboards voor beginners of gevorderden, met elk zijn eigen eigenschappen. Lees hier waar je op moet letten bij het selecteren van het juiste surfboard. 

number_1

Bepaal je niveau

Eerst bepaal je je niveau. Surfboards van Olaian zijn ingedeeld in 3 categorieën voor verschillende niveau surfers: 100, 500 en 900.  

'100' surfboards voor beginners

Kun je nog niet surfen en wil je leren om door een golf meegenomen te worden en op te staan? Kies dan voor onze 100 beginnerssurfboards. Deze boards zijn het voordeligst geprijsd, erg veilig in gebruik, zijn erg stabiel en zijn vergevingsgezind. Deze boards zijn speciaal ontwikkeld om zoveel mogelijk kleine golven te kunnen surfen en de basis van deze sport te leren. Sommige van de 100 surfboards van Olaian hebben een uitolling, waardoor je automatisch op de goede positie op het board ligt tijdens het peddelen. Ook heb je hierdoor 10% meer stabiliteit.

'500' surfboards voor beginners tot intermediates

Kun je al opstaan op je surfboard en surf je op ‘witte golven’ (van schuim), maar wil je oefenen met het maken van bochten en af en toe ook ‘blauwe golven’ surfen? Ga dan voor de 500 surfboards. Deze zijn ontwikkeld voor beginnende tot gevorderde surfers die (van plan zijn) regelmatig (te gaan) surfen. Deze boards zijn duurzamer dan de 100 boards. Wanneer je de basis onder knie hebt, kun je van deze boards langer plezier hebben. Je kunt er bijv. grotere golven mee pakken en makkelijker bochten mee maken.

'900' surfboards voor gevorderden

De 900 surfboards zijn voor gevorderde surfers. Deze boards zijn van de beste kwaliteit, erg duurzaam en bieden uitstekende performance. Met deze boards kun je op grote golven surfen en tricks oefenen. Surf je veel, dan raden we de 900 surfboards aan.

number_2

Soft top (of foamboard) of hardboard van epoxy?

Twijfel je tussen een soft top, of hardboard? Wat zijn de verschillen?

Soft top

Soft top's zijn perfect voor beginners! Maar ook intermediate surfers kunnen hier nog veel plezier op beleven.
MAXIMALE VEILIGHEID

De buitenste laag van een soft top surfboards is gemaakt van polystyreenschuim, een materiaal dat drijfvermogen combineert met veiligheid. Een foamboard komt immers minder hard aan wanneer je erop valt of wanneer het board tegen jezelf of een ander aankomt. Ook zijn deze boards voorzien van soft edge vinnen, waarmee je jezelf minder snel bezeerd.

EENVOUDIG IN GEBRUIK

Een grote surfplank met groot volume geeft je stabiliteit en hanteerbaarheid. In dat opzicht is een soft top of schuimplank een goeie keuze. Dit type board drijft uitstekend waardoor je perfect aan de slag kunt op kleine golven, ook al beheers je de peddeltechniek nog niet perfect. Een bijkomend voordeel is dat dit type planken budgetvriendelijk is: ideaal dus om te beginnen met je surf carrière!

EEN DUURZAME SURFPLANK

Polystyreen is zacht maar sterk. Het zal niet indeuken tijdens impact met de zeebodem of na een stoot tijdens het transporteren. Het is dus super duurzaam: het zal niet scheuren of splijten naar verloop van tijd. 

Hardboard van epoxy

Een hard surfboard heeft een kern van piepschuim, maar de buitenkant is voorzien van hard materiaal zoals epoxy of glasvezel. Deze surfboards zijn nog duurzamer dan soft top surfboards. Het schuim van een soft top surfboard beschadig sneller dan de buitenste laag van een hardboard. Over het algemeen zijn deze surfboards voor gevorderde surfers. Doordat ze niet zacht zijn, kun je jezelf of anderen er namelijk sneller mee bezeren. Met een hard surfboard kun je scherper sturen en deze boards zijn beschikbaar in meerdere shapes.
3

Ik ben een beginnende surfer: hoe kies ik de juiste maat voor mijn surfplank?

De lengte van je surfboard hangt af van je lichaamsbouw en lengte. Goed opletten op het moment van je keuze: de lengte wordt uitgedrukt in voet, volgens het Angelsaksisch maatstelsel (1 voet = 30,48 cm). Een van de meest gemaakte foute is dat beginnende surfers een te klein surfboard kiezen. Doordat je met een groot surfboard veel meer golven kunt pakken, kun je veel meer oefenen en dus beter worden. Als je gevorderd bent, kun je een kleiner surfboard proberen te surfen. De hieronder aangegeven maten gelden voor beginnende surfers.
EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 5'8 OF 6'0

Ideaal voor kinderen die onbezorgd en veilig willen leren surfen.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 7'0

Ideaal om in alle veiligheid in te stappen en je techniek te verbeteren.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 8'0

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

EEN SOFTTOP SURFPLANK VAN 8'6

Een surfplank voor beginners om veilig te leren en je techniek te verbeteren.

Het longboard

Dit lange en dikke model is speciaal gemaakt voor puur en intens surfgenot! Het is veel minder radicaal dan een shortboard en biedt je de mogelijkheid om kleine golven te nemen. Het is helaas wel veel minder wendbaar.

Shortboard

Dit smalle en korte model is een van de populairste types langs de kusten. En terecht: shortboards zijn wendbaar, superhandig bij duck dives en eenvoudig om door de branding te komen. Dit type plank is daarentegen wel heel veeleisend en daarom voorbehouden voor surfers met een minimum aan techniek.

number_2

Kies de juiste accessoires

Naast een surfboard, heb je een aantal accessoires nodig om te kunnen surfen. Lees hieronder wat je nog meer nodig hebt.
olaian boardbag

Bescherm je surfboard in een boardbag

Gebruik een boardbag om je surfboard op te bergen en te vervoeren. Hiermee voorkom je dat jouw (nieuwe) board beschadigd raakt en dankzij de handvaten kun je het board makkelijker vervoeren. In combinatie met spanbanden en dakdragers kun je het board eenvoudig vervoeren op het dak van je auto, Ook kun je dankzij onze speciale drager een surfboard per fiets vervoeren. Ideaal voor wie in de buurt van het strand woont!

 

Leash

Draag een leash

Een leash is een soort touw, waarmee je je surfboard met je enkel verbind. Hierdoor raak je je surfboard niet kwijt als je in het water valt. 

Leash

Gebruik wax

Smeer je surfboard in met wax voor meer grip op je surfboard. We raden dit aan voor zowel soft tops als hardboards.

Bekijk hieronder de Olaian soft top 500 surfboards

Surf expert nederland

Nadine

Surfsport specialist

Om optimaal te genieten van je surfsessies moet je niet vergeten je surfplank te waxen.

Ontdek nog meer watersport tips:

Tips
Hoe kies een stand up paddle board?
Ga je voor het eerst een stand up paddle (SUP) gebruiken of ben je van plan om een SUP board aan te schaffen? Decathlon biedt een uitgebreid assortiment aan stand-up paddle boards. Voordat je een keuze maakt is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren, vandaar deze adviesgids.
Tips
Hoe kies ik een surf wetsuit?
De juiste wetsuit is essentieel voor surfen tijdens koud weer. Door de lage temperatuur van het water koelt je lichaam sneller af, een wetsuit zorgt er voor dat je lichaam warm blijft en je langer in het water kan blijven. Wetsuits komen in verschillende diktes, elk speciaal ontwikkeld voor specifieke weersomstandigheden en temperaturen.
Tips
Kitesurfen
Kitesurfen is een spectaculaire watersport en heeft in een korte tijd veel aan populariteit gewonnen en niet voor niets. In dit artikel bespreken we de 5 belangrijkste kitesurf tips.
Tips
Hoe kies ik een zwembroek of boardshort?
Een juiste zwembroek of boardshort kiezen doe je op basis van een aantal criteria, naargelang de duur van je gebruik. Wij geven je nuttige tips om een juiste keuze te kunnen maken.
NAAR BOVEN