Hoe kies ik een tennissnaar?

Op zoek naar power of naar meer gevoel? Wil je het verschil weten tussen allerlei verschillende snaren? Graag helpen wij je met de zoektocht naar de optimale snaar voor jouw speltype!

De keuze voor een tennissnaar wordt gemaakt op basis van je speelniveau en of de snaar voldoet aan de eigenschappen waarnaar jij op zoek bent. Hieronder geven wij een korte uitleg over de meest voorkomende snaren en hun bijbehorende eigenschappen.

nl_artengo_tennis strings[8338803]tci_vchoose_001.mp4
  • nl_artengo_tennis strings[8338803]tci_vchoose_001.mp4
    nl_artengo_tennis strings[8338803]tci_vchoose_001.mp4

Verschillende soorten snaren

Natuurlijke darmsnaren

Darm tennissnaren worden gemaakt van de darmen van koeien of schapen. De darmsnaren geven de tennisser een enorm speelcomfort, gevoel en power. Een ander voordeel is dat spanning op het racket vrijwel stabiel blijft. Nadeel van de darmsnaar  is de duurzaamheid en de relatief hoge aanschafwaarde. Deze snaar wordt om deze redenen vooral gebruikt door professionele tennissers en ervaren toernooi spelers.

Multifilament snaren

Dit type snaar komt het meest in de buurt van de natuurlijk darmsnaar. Bij een multifilament snaar worden duizenden multifilamenten verwerkt  tot een snaar. Over de multifilamenten wordt een beschermcoating geplaatst om het slijten van de snaar tegen te gaan. De pluspunten van deze snaar is power, speelcomfort en elasticiteit. Nadeel is de kortere duurzaamheid van de snaar, al gaat deze langer mee dan de natuurlijke darmsnaar. Deze tennissnaar is ideaal voor zowel beginnende als gevorderde spelers die op zoek zijn naar maximaal comfort en gevoel.

Nylon snaren

De meest gebruikte snaren in tennisrackets zijn de nylon snaren. Deze tennissnaren zijn gemaakt met een nylon kern waarop meerdere slijtvaste lagen aangebracht zijn. De verschillende lagen zorgen ervoor dat de spanning op het racket redelijk stabiel blijft. De levensduur van de snaar is langer dan bij een darmsnaar en is een stuk lager geprijsd. Wij adviseren de nylon tennissnaar vooral aan beginnende en recreatieve tennissers.

Polyester / monofilament snaren

Polyester tennissnaren bestaan (anders dan de andere snaren) uit een enkele polyester kern. Daarom worden ze ook wel monofilament tennissnaren genoemd. De belangrijkste eigenschap van polyester snaren is de hoge duurzaamheid. Door het harde polyester materiaal slijt de snaar minder snel dan bijvoorbeeld een darmsnaar of een nylon snaar. Het nadeel van de snaar is dat deze minder gevoel en power genereert dan de nylon, darm en multifilament snaar. Polyester snaren zijn specifiek bedoeld voor ervaren wedstrijdspelers die veel snaren verslijten en door hun speelniveau het gebrek aan gevoel en power kunnen compenseren.

Kevlar snaren

Kevlar is een zeer sterke kunstvezel die onder andere gebruikt wordt in kogelvrije vesten. Voordeel van deze tennissnaar is de extreem hoge levensduur vanwege het slijtvaste karakter van het materiaal. Dit gaat echter ten koste van de flexibiliteit en het speelcomfort. De Kevlar tennissnaar is geschikt voor de de tennisser die op zoek is naar hoge duurzaamheid en waarvan comfort minder of geen prioriteit is. Over het algemeen adviseren wij deze tennissnaar niet.

NAAR BOVEN