logo inesis blanc png

Hoe kies ik een wedge?

Een wedge is ervoor om verschillende hindernissen te ontwijken en de bal zo min mogelijk te laten rollen. Hier leggen we uit welke verschillen er zijn en helpen we om de juiste wedge te kiezen.

De keuze van een wedge is gebasseerd op de loft van de club, die zijn er in 52°, 56° en 60°. Daarnaast zijn de groeven ook erg belangrijk, hiermee creëer je de extra spin op de bal.

Hoe kies ik een golfbal.jpg

Waarom een wedge en welke loft?

Een wedge is net iets anders dan een gewone golfclub. Natuurlijk is de loft anders maar wat ook belangrijk is dat de zool (onderkant) van een wedge bol is, hierdoor graaft de club zich zelf uit als hij bijvoorbeeld in het zand komt. Daardoor is het makkelijker om de golfbal uit moeiliijke posities toch op de green te krijgen! Met een wedge laat je de bal hoog vliegen en weinig rollen, zo kan je proberen de bal dicht bij de hole te laten landen.
wedge.jpg
wedge52.jpg
52°

Gapwedge! Deze club heeft een loft van 52°, deze is er om het gat tussen de pitchingwedge en sandwedge te vullen. Zo kun je ook de afstanden tussen die twee clubs goed bereiken met een juiste loft voor voldoende controle. 

wedge56.jpg
56°

Ook wel een sandwedge genoemd, een ijzer S heeft ook een loft van 56 graden. Deze club gebruik je het meeste om uit de bunker te slaan, ideale loft om de bal er goed uit te spelen. 

wedge60.jpg
60°

De lobwedge. Deze wedge heeft de grooste loft en zorgt ervoor dat je de green zeer hoog kan aanspelen, zodat de bal zo min mogelijk rolt. Mocht de vlag bijvoorbeeld net achter een bunker staan dan kan je met een lobwedge de bal net op het begin van de green laten landen zodat hij kort bij de vlag stopt.

Hoe kies ik een wedge

Rik

Golfexpert

Als u slechts één moet kiezen, kies de sandwedge (56 °) voor zijn veelzijdigheid in bunkers en op het gehele traject.

NAAR BOVEN