Hoe kies ik kleding voor open water zwemmen?

Door de combinatie van een zwempak met neopreen kan je zwemmen in natuurwater en beschermt het je tegen de kou. De wetsuit kan gebruikt worden voor een triatlon, competitie zwemmen in het open water of gewoon als je voor je plezier graag in een natuurlijke omgeving zwemt, maar hoe kies je het juiste pak?

Het kiezen van een zwemsuit is afhankelijk van de temperatuur van het water waarin je zwemt.

De temperatuur van het water

Een neopreen wetsuit, is een speciaal ontworpen zwempak om je te beschermen tegen de kou. Vaak wordt de zwemsuit in het buitenwater gebruikt, buitenwater wordt ook wel open water genoemd. Het pak hindert je niet in je bewegingen dankzij het rekbare materiaal rondom de schouderpartij. Ook geeft het pak je meer drijfvermogen, waardoor het je wat minder energie kost tijdens de inspanning om te blijven drijven en je je vooral kan focussen op je slag.

Om het juiste open water pak te kiezen is vrij eenvoudig; je kiest deze op basis van de watertemperatuur waar je in zwemt:

Watertemperatuur tussen de 14°C en 18°C 

Kies bij water van 14°C een volledig neopreen model wetsuit van minimaal 2 mm dik. Zo houdt het zwempak je zo goed mogelijk warm, ook is het aan te raden een neopreen badmuts te dragen gezien je veel warmte verliest via je hoofd.

Watertemperatuur boven de 18°C

Kies bij een watertemperatuur boven de 18°C  voor een lichter model neopreen wetsuit. Bijvoorbeeld een model met 1,5 mm en 1,8 mm neopreen.

Sandrine

Verkoopster zwemmen Decathlon Campus (Lille)

Zorg ervoor dat je de zwemsuits, die gemaakt zijn om te zwemmen in de zee of in een meer, niet verward met zwemwedstrijdpakken voor in het zwembad. Deze zijn namelijk gemaakt van ander materiaal en zullen je minder warm houden en geven je minder drijfvermogen. Ook is het belangrijk om na gebruik de zwemsuits goed uit te spoelen met schoon zoet water en te laten drogen in de buitenlucht (hou het pak uit de zon, want het neopreen kan uitdrogen en zo scheurtjes veroorzaken).

NAAR BOVEN