Hoe kies ik mijn hockeyspullen?

           Wat heb ik nodig om te kunnen hockeyen? Hockey wordt altijd gespeeld met een hockeystick, een paar hockeyschoenen en hockeybescherming zoals scheenbeschermers en een bitje. Het kiezen van de juiste hockeyspullen hangt af van je niveau, positie in het veld en frequentie van spelen. Ben je benieuwd wat het beste bij jou past? Lees dan hieronder onze tips om de juiste hockeyspullen te kiezen! 

                                                    

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                .                              

 

stick
Hoe kies ik een golfbal.jpg

Hockeysticks

Hockeysticks bestaan uit twee delen, de steel en de haak en komen in maten van 26 tot en met 37.5 inch. Volwassenen spelen over het algemeen met een stick van 36.5 inch, bij kinderen is dit afhankelijk van hun lengte. Bij een kind moet de stick net onder de navel komen, maar nooit er boven. Een te lange stick benadeeld namelijk de technische vaardigheden. 

Tegenwoordig worden sticks voornamelijk gemaakt van kunststof bestaande uit een combinatie van glasvezel, aramite en carbon. Voornamelijk het laatste soort kunststof, carbon, is van belang bij het kiezen van de juiste stick. Carbon is een zeer harde soort kunststof en zorgt voor de stijfheid van de stick. Of te wel, hoe hoger het procent carbon in de stick, des te harder de stick is. Ben je bijvoorbeeld een aanvaller en sla je vaak de bal op goal? Dan kan een stick met een hoog percentage carbon wellicht fijner spelen om de bal zo hard mogelijk op goal te slaan. Ben je echter een meer technische speler, dan kan een stick met een lage percentage carbon (en daardoor hoog percentage glasvezel) prettiger zijn. Hierdoor is de stick namelijk flexibeler wat zorgt voor een betere balcontrole. 

Als laatste kan ook de kromming van de stick verschillen. Zo bestaan er sticks met een high bow (22mm), een mid bow (23mm), een low bow (24mm) of een extreme bow (25mm). Het aantal millimeters (mm) is de afstand tussen het hoogste punt van de kromming en de grond wanneer de stick met de platte kant naar de grond wijst. De grootte van de kromming heeft effect op de hoek waarmee de bal wordt geraakt. Met een low- of extreme bow stick is het gemakkelijker om de bal hoog in het doel te slaan. Een aanvaller kan er daardoor voor kiezen om met een van die sticks te spelen in tegen stelling tot een verdediger die de bal over het algemeen laag wil houden en dus vaak kiest voor een high- of mid bow stick. 

shoes
number_2

Hockeyschoenen

Hockeyschoenen zijn onmisbaar voor iedere hockeyer. Hockeyschoenen zorgen namelijk voor optimale grip en bescherming tijdens het hockeyen. Over het algemeen zijn er 3 soort kunstgras hockeyvelden: zandvelden, watervelden en semivelden (een mix tussen een zand en een waterveld). Een zandveld is een kunstgras veld wat wordt bestrooid met heel fijn en hard zand. Op die manier rolt de bal goed over het veld. Een waterveld is een hockeyveld wat wordt besproeid met een laag water en zorgt dus voor een heel snel bespeelbaar veld. Een semiveld is dus een combinatie van een strand bestrooid en water besproeid veld. Nu is het niet zo dat je voor alle drie de velden verschillende soorten hockeyschoenen nodig hebt, tegenwoordig zijn de hockeyschoenen zo gemaakt dat deze geschikt zijn voor alle soorten hockeyvelden. 

Het grootste verschil tussen kunstgras voetbalschoenen en hockeyschoenen is de dikte van het materiaal. Hockeyschoenen hebben namelijk een extra beschermende laag rondom de tenen om zodoende het voorste gedeelte van de voet te beschermen tegen de hockeybal. Het is uiteraard niet prettig om een bal tegen je tenen aan te krijgen. 

Verder is het verstandig om je hockeyschoenen één maat groter te kopen dan je normale allerdaagse schoenen, dit omdat hockeysokken over het algemeen vrij dik zijn. 

shingards
number_3

Bitjes en scheenbeschermers

Zonder een bitje en scheenbeschermers mag je in Nederland niet hockeyen. Aangezien er in het hockey wordt gespeeld met een stick en harde bal, is het van belang dat iedereen op het veld zich goed beschermt. Daardoor zijn er ook bitjes en scheenbeschermers in verschillende maten zodat iedereen van elke leeftijd veilig kan spelen.

Bitjes zijn er in twee maten, kinder en volwassen maten. De vuistregel bij het kiezen van een bitje hangt af van het gebit. Een kind wat nog niet zijn melktanden heeft gewisseld wordt geadviseerd om een kinder maat te dragen. Na het wisselen van het melkgebit naar het blijvende gebit wordt een volwassen bitje aangeraden. 

Scheenbeschermers zijn de hockeyer z'n beste vriend en daardoor is het ook van belang dat je met de juiste scheenbeschermers speelt. Over het algemeen zijn er twee soorten scheenbeschermers: scheenbeschermers met enkelsok en scheenbeschermers zonder enkelsok. Vaak vinden jonge kinderen de scheenbeschermers met enkelsok prettiger aangezien deze iets beter blijven zitten. Het nadeel echter is wel dat de schoen en sok uit moet voordat de scheenbeschermer af gedaan kan worden. Volwassenen en oudere jeugd kiezen over het algemeen voor losse scheenbeschemers. Ook bij scheenbeschermers is er een vuistregel wat betreft de maat wat afhankelijk is van de lengte van de onderbenen. Een hockey scheenbeschermer moet namelijk over de enkel heenvallen, zodat de enkel goed beschermt is, en de top van de scheenbeschermer moet ongeveer 3 centimeter (2 vingers breed) onder de knieschijf zitten. 

Onderhoud van je hockeyspullen

Na een wedstrijd is het belangrijk om je schoenen, stick, bitje en scheenbeschermers weer voor te bereiden op de volgende wedstrijd of training, maar het is natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je hockeyspullen zo lang mogelijk mee gaan, zodat je het uiterste uit je hockeyschoenen, stick, bitje en scheenbeschermers kunt halen.

Over het algemeen kun je natte hockeyschoenen laten drogen door er krantenproppen in te doen. Als de kranten het vocht uit de schoenen hebben getrokken kun je er weer nieuwe proppen in doen, net zolang totdat je schoenen droog zijn. Leg je schoenen nooit op de kachel want dit kan scheurtjes in het materiaal veroorzaken. Het is ook verstandig om je hockeyschoenen uit je tas te halen omdat ze dan sneller drogen. De zooltjes zijn vaak eenvoudig uit je hockeyschoenen te halen en kunnen zo goed gedroogd worden. Als je dit niet doet bestaat het risico op schimmelvorming boven het voetenbed. Om de juiste vorm van de schoen te behouden kun je een schoenenspanner gebruiken maar ook de kranten kunnen een juiste pasvorm garanderen.

Over het algemeen heeft je stick weinig verzorging nodig, heb je echter een grip op je stick, probeer deze dan af en toe te vervanger om zodoende vervelende schimmels en geur tegen te gaan. 

Je bitje zit gedurende de wedstrijd of training voornamelijk in je mond, en dan is het uiteraard wel zo fijn als je bitje schoon blijft. Het is daarom aan te raden om na elke training of wedstrijd je bitje goed af te spoelen met water en te laten drogen voordat je je bitje weer opbergt. Doe je bitje niet in de vaatwasser, dan heb je namelijk de kans dat het bitje krimpt en daardoor niet meer goed in je mond past. Afspoelen met lauw water is voldoende om je bitje schoon en fris te houden. 

Scheenbeschermers hebben een schuimlaag aan de binnenkant wat zorgt voor demping en comfort. Het nadeel hierbij is dat de schuimlaag ook vocht opneemt waardoor het van belang is dat je je scheenbeschermers goed laat drogen voordat je ze weer in je tas doet. Berg je je scheenbeschermers op terwijl ze nog vochtig zijn, dan heb je kans op onprettige geurtjes en schimmels aan de binnenkant van je scheenbeschermers en dat is uiteraard niet prettig. 

Florian

Onze hockeyspecialist

Het belangrijkste bij hockey is dat je goed beschermt bent, een bitje en scheenbeschermers zijn daardoor onmisbaar. Het kiezen van de juiste stick en hockeyschoenen is afhankelijk van je lichaamslengte en ervaring, gebruik daarvoor de makkelijke vuistregels zoals hierboven genoemd. 

NAAR BOVEN