Hoe kies ik mijn snowboardbindingen?

Wil jij comfortabel snowboarden, waarbij je een directe overgang van je snowboardschoenen naar je snowboard hebt, dan moet je wel de juiste snowboard bindingen kiezen. Wij helpen je met de juiste tips zodat jij precies weet welke bindingen je nodig hebt. 

Bindingen zijn een onmisbaar onderdeel van je snowboarduitrusting en verzekeren efficiëntie en controle terwijl je erop staat. Tegelijkertijd geven ze steun en comfort.

Onderdelen van een snowboardbinding

Een binding bestaat uit verschillende onderdelen die ieder weer een specifieke functie hebben. Wij leggen je uit wat de belangrijkste onderdelen zijn.

Het mooie aan veel snowboardbindingen is dat je veel onderdelen kunt verstellen, dus precies naar jouw wens aanpassen. De onderstaande afbeelding houdt voor het gemak geen rekening met onderdelen zoals een heel cup en de toe pad.

Snowboard bindingen kiezen

1. Highback

2. Heelcup

3. Straps (enkel & tenen)

4. Ladder straps

Snowboard bindingen kiezen

Clip waarmee je de stand van de highback kunt aanpassen. Deze vind je achteraan boven de heel cup. Door de clip te verstellen zal je highback naar voren of achter komen, zodat de hoek veranderd. 

snowboardbindingen

1. Demppads / Voetbed met schuim

2. Enkel strap

3. Strap aan de tenen

4. Buckel

snowboardbindingen

De baseplate, waarmee de binding op het board wordt vastgemaakt aan de hand van schroeven. Deze schijf zorgt eigenlijk voor de hoek van je bindingen ten opzichte van het board. Je kunt het aanpassen naar je persoonlijke wens. 

Verschillende snowboardbindingen

'Traditionele' snowboardbindingen 

Dit type binding heeft een klassieke strap op de voet / wreef en een strap over de tenen die voor veel steun zorgen. Er bestaan ook varianten waarbij de tenen worden bedekt door een soort van kap, dit wordt een cap-strap genoemd. Het voordeel is dat dit type strap druk geeft aan de voorkant van je snowboardschoenen waardoor je stevig in je binding wordt gedrukt. Daarnaast is een cap-strap erg comfortabel en geeft het misschien wel meer steun dan een klassieke strap.

snowboardbindingen
Traditionele strap

Een traditionele strap vooraan komt over de voet te liggen, ter hoogte van de tenen.

snowboardbindingen
Cap strap

Een "cap strap" vooraan komt over de tip van je voet en bedekt je tenen.

snowboardbindingen

De maat van je snowboardbindingen

De keuze van de maat van je snowboardbindingen hangt af van de maat van je snowboardschoenen. Voor elke binding wordt een aangewezen schoenmaat vermeld.

Als je snowboardbindingen gaat kopen is het een goed idee om deze mee te nemen en ze in de bindingen te passen. Zo ben je zeker van de juiste maat. Je kunt je bindingen altijd nog een beetje verstellen, maar dit is voornamelijk om te fine tunen. 

NAAR BOVEN