Hoe kies ik mijn tennisballen?

Wil je graag tennisballen kopen maar weet je niet waar je op moet letten bij het selecteren van de juiste ballen, ontdek ons advies. Bij het kiezen van tennisballen zijn namelijk een aantal aspecten van belang. 

Ons eigen racketsport merk

Artengo, het eigen racketsportmerk van Decathlon biedt je de nodige tips voor het uitoefenen van racketsport.

Le choix des balles de tennis va se faire en fonction de différents éléments : le niveau de pratique, le temps de jeu passé sur les terrains ainsi que la technicité du produit. 

Leeftijd en niveau

hoe kies ik tennisballen
Kinderen jonger dan 6 jaar

Voor kinderen jonger dan 6 jaar hebben wij schuimballen. Dit zijn ballen zonder druk. Deze bal is ideaal voor peuters en kleuters die willen leren tennissen. De bal heeft een hele lage en vertragende opstuit. Daarnaast hebben wij voor kinderen van 4 tot 6 jaar de zogenaamde rode ballen met een soepele kern. Het acceleratie- en effectvermogen van deze bal is geschikt voor beginners. De bal heeft een aangepaste snelheid en opstuithoogte.

tennisbal
Oranje ballen voor kinderen

Voor kinderen van 7 tot 9 jaar hebben wij de zogenaamde oranje ballen. Deze bal heeft het formaat van een normale tennisbal en is al wat harder, maar heeft een soepele kern. De snelheid en opstuithoogte worden door deze bal nog wel aangepast.

Voor kinderen van 9 tot 12 jaar hebben wij de zogenaamde ballen met groene stip. Dit is een goede overgangsbal naar de normale tennisbal, waarbij de snelheid en opstuithoogte nog iets worden aangepast.

tennisbal
Gele ballen voor volwassenen

Voor volwassenen zijn er de normale gele ballen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in ballen met druk (gasgevuld) en drukloze ballen.

Het materiaal of type van de tennisbal

Drukloze ballen

Drukloze ballen voelen zwaarder aan en stuiten wat sneller en hoger. Deze ballen hebben een langere levensduur. In plaats van gasdruk wordt bij een drukloze bal de kern harder en dikker gemaakt. Deze ballen worden meestal geleverd in kartonnen doosjes.

Gasgevulde ballen

De gasgevulde bal is het meest comfortabel, omdat deze minder hard op het racket aankomt. Deze ballen worden in een blik geleverd dat onder druk staat. De ballen zjin geïnjecteerd met lucht. De vrij dikke laag vilt neemt mogelijke effecten goed op. Het nadeel van deze bal is dat de gasdruk door het rubber van de bal geleidelijk ontsnapt (wanneer het blik geopend is). Hierdoor gaan deze ballen minder lang mee dan drukloze ballen.

Het gebruik

Choisir vos balles de tennis dépendra également de votre durée de pratique, qui se divise en trois parties : occasionnelle, régulière et intensive. 

Trainingen

Trainingsballen zijn gemaakt om urenlang mee te slaan. Ze moeten zo min mogelijk slijten. Ballen met een harde kern en zonder druk zijn het sterkst. Ze zijn gemaakt van dik rubber en een dun laagje vilt. Deze ballen zijn beter bestand tegen kou en door de hoge opstuit geschikt voor bijvoorbeeld kunstgras. Drukloze ballen gaan ook niet eeuwig mee, want door de harde stuit slijt het laagje vilt. Koop dit soort ballen om af en toe mee te trainen, maar gebruik ze niet te vaak.

Regulier gebruik

Voor regelmatige en intensieve spelers zijn gasgevulde ballen de beste keuze. Open het blik gasgevulde ballen 5 tot 15 minuten voor je begint, dan worden de ballen wat soepeler.

Wedstrijden en intensief gebruik

Voor wedstrijden zijn gasgevulde ballen de meest gebruikte ballen. Het gas binnenin verhoogt het spelcomfort. Na het openen van het blik, ontsnapt de gasdruk van de bal geleidelijk door het rubber van de bal. Dit gebeurt sneller wanneer er met de bal gespeeld wordt. Bij iedere slag verdwijnt een kleine hoeveelheid gas. De binnendruk wordt minder en dat beïnvloedt de suithoogte en snelheid. Het slagcomfort neemt geleidelijk af. Daarom wordt er tijdens grote toernooien na 9 games van ballen gewisseld.

ERIC

Product manager tennis

Tip voor wedstrijdballen: Open het blik gasgevulde ballen 5 tot 15 minuten voor je begint, dan worden de ballen wat soepeler.

Tip voor trainingsballen: Koop dit soort ballen om af en toe mee te trainen, maar gebruik ze niet te vaak.

Bekijk alle tennisadviezen.

NAAR BOVEN