Hoe kies ik mijn zeilkleding?

Zwaardboot & Catamaran. 

Belangrijkste is een goed passend wetsuit, dit zorgt ervoor dat je het niet koud krijgt als je in het water ligt. Onze pakken hebben een versteviging op de billen en op de knieën, om slijtage te voorkomen. Ook zit er een verdikking op de knieën, zodat je meer comfort hebt als je hierop steunt. Om afkoeling door harde wind of regen te voorkomen kan je ook nog een spraytop dragen over het pak. Let er op dat we ook een speciaal zomerpak hebben, waarbij de mouwen van licra zijn ipv neopreen. Zo ben je wel goed beschermt tegen uvstraling, maar heb je het niet te warm. Heerlijk op warme zomerdagen, maar minder geschikt als het water wat koeler is.

Daarnaast draag je aan je voeten zeillaarsjes met neopreen, hetzelfde materiaal van de wetsuits dat zorgt voor warmte. De zool van deze laarsjes geeft je een goede grip, ook als de boot nat is.

Vergeet ook niet je handen tegen slijtage te beschermen met een set zeilhandschoenen!

Zeilen2

Openboot

Welke kleding je aan doet, is zeer afhankelijk van het weer en de temperatuur.

Op een warme en zonnige dag kies je voor een zeilshirt en een korte of lange zeilbroek. Deze beschermen je tegen uvstraling, maar zijn niet waterdicht.

Bij droog maar koud weer neem je een zeiltrui of shoftshell mee voor over je kleding. Deze zijn winddicht, zodat je niet afkoelt door de wind en waterafstotend, zodat de kleding zich niet volzuigt met water. Van spatwater wordt je dan niet nat, maar van regen nog wel.

Voor regenachtig weer kies je voor een waterdichte zeiljas en zeilbroek. Bij lichte regen kan je kiezen voor onze basisserie (100 serie), hiermee blijf je droog bij miezerregen of een kort buitje. Voor zwaardere buien kies je voor de 500 of 900 serie, zodat je droog blijft tijdens de regen tot 4 uur lang. Ga je voor meerdere dagen de zee of oceaan op kies dan voor onze ocean serie, hiermee blijf je ook droog tijdens buien die 24 uur duren.

Bij lage temperaturen kan je ook nog de zeil onderkleding aantrekken, voor extra warmte.

 

Aan je voeten heb je bij regenweer zeillaarzen en bij droog weer zeilschoenen. Deze hebben een goede grip, ook als de boot nat is, en geven geen strepen op het dek. Verder bescherm je de handen met een paar zeilhandschoenen en je hoofd met een zeilpet of een zeilmuts, afhankelijk van het weer. Al onze zeilmutsen zijn waterafstotend, zodat ze geen water opzuigen.

Zeilen3

Wedstrijdzeilen

Eigenlijk dezelfde adviezen als bij open boot zeilen, alleen kies je hiervoor het beste producten uit onze race serie. Die producten geven meer bewegingsvrijheid en sluiten vaak wat strakker aan op je lichaam. De jassen uit deze serie zijn wat korter dan de gewone jassen en hebben een elastische band, zodat de jas strak aansluit op je middel.

Zeilen4
NAAR BOVEN