Hoe kies ik skeelers voor volwassenen ?

Skeelers of inline skates zijn aangepast aan het niveau van de gebruiker. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aankoop van de skates. Hieronder staat alle informatie die je kan gebruiken bij het uitzoeken van inline skates.

De keuze van de inline skates wordt gemaakt volgens twee criteria: het type gebruik en het niveau van de beoefenaar. 

number_1

Het gebruik 

Er zijn vier soorten disciplines of gebruiken binnen het inline skaten.

Fitness

Ik skate meestal rechtdoor en ik skate intensieve en lange afstanden.

Freeride / freestyle

Ik skate, spring en ik maak tricks. Ik skate in het skate park en ik gebruik de stad als mijn speelplaats.

Roller derby

Bij deze teamsport worden snelheid en duels gecombineerd. Het wordt beoefend op een ronde indoor baan.

Roller hockey

Deze teamsport is afkomstig uit ijshockey waarbij snelheid, kracht en technische vaardigheden worden vereist. Het kan zowel binnen als buiten worden gespeeld.

number_1

BELANGRIJKE SPECIFICATIES

Bij het inline skaten horen wat begrippen die voor beginners soms nog onduidelijk zijn. Wij hebben de begrippen hieronder in een lijstje gezet :

ABEC

Deze afkorting verwijst naar de norm voor de lagers. Hoe lager de waarde, hoe lager de snelheid. Je kiest best een lage waarde (ABEC 1) voor beginners. Zo kunnen ze zich concentreren op hun evenwicht zonder te hard te gaan.

HARDHEID EN DIAMETER VAN DE WIELEN

De hardheid van de wielen wordt aangeduid met de ‘’A’’ rating. Zo is een 78A wiel een zacht wiel. Het zal veel gebruikscomfort en grip bieden. Maar het zal ook sneller verslijten. Een 88A wiel zal dan weer harder zijn en maar zal sneller reageren op jouw bewegingen verder slijten harde wielen minder snel dan zachte wielen.

COMPOSIET OF ALUMINIUM FRAME

Bij het inline skaten zitten de wielen vast in een frame. Dit frame is meestal van aluminium of composiet.
Een composiet frame is soepeler in het gebruik en zal comfortabeler zijn doordat het trillingen absorbeert. Composiet reageert daarentegen minder snel op jouw bewegingen. Een aluminium frame vind je terug op rollers voor ervaren skaters. Het is stijver, voor meer precisie, reactievermogen en gevoel.

number_2

HET NIVEAU

In het inline skaten zijn er verschillende niveaus. Het niveau bepaald welke skates voor jou het beste geschikt zijn. Hieronder staan de niveaus uitgelegd.

BEGINNER

Je wilt graag inline skaten maar je weet nog niet goed hoe en wat. Het inline skaten vereist veel behendigheid. Daarom is het belangrijk dat je skates kiest volgens je niveau, zodat het risico op vallen verkleint en je van het skaten kan genieten. Wanneer je nog aan het leren bent, moet je de voorkeur geven aan inline skates met composiet frame, die zijn soepeler en comfortabeler. Daarnaast raden wij zachte wielen aan voor meer grip met ABEC 3 lagers om veilig je evenwicht te bewaren.

GEVORDERDE

Ik oefen korte of middellange afstanden (10 tot 20km). Ik beheers de fundamenten bij hoge snelheid, evenals het remmen in "T" en ik kan korte of lange bochten maken. In een veilige omgeving kan ik stoppen bij een noodgeval en een obstakel vermijden of overwinnen.

Je hebt de basis onder de knie: je kan remmen en bochten maken. Op dit niveau ben je klaar voor performantere skates. Je hebt een skate nodig, met een goed rolvermogen zodat je kunt genieten van tochtjes op asfalt. De gemiddelde eisen aan de inline skates staan hier onder.

Een skate met aluminium frame voor meer precisie tijdens het skaten.

Lagers van het type ABEC 5 (of hoger) voor meer rolvermogen en om sneller te kunnen gaan.

Hardere wielen die meer gevoel geven op de ondergrond en heel wat minder snel zullen slijten dan de wielen voor beginners.

Olivier

Inline skate specialist

Vallen is een onderdeel van het skaten. Wij raden daarom aan om de volledige beschermende uitrusting te dragen (een helm en de beschermers).

Ontdek nog meer skeeler, step en skateboard tips!

Tips
Hoe kies ik een kinderstep?
Steppen is enorm populair onder kinderen. Ze hebben de techniek vlug onder de knie, om meteen vorderingen te boeken en het echte snelheidsgevoel voor het eerst te ervaren. Het is voor de allerkleinsten een uitstekend hulpmiddel is voor hun psychomotorische ontwikkeling en het is voor de oudere kinderen een echte sport waarin ze zich ten volle kunnen uitleven.
Tips
Hoe kies ik skates volwassenen
Als je nog niet precies weet waar je op moet letten bij het uitzoeken van skeelers of inline skates dan helpen wij je graag op weg. Ontdek nu alle sportieve tips.
Tips
Hoe kies ik een stuntstep?
Freestyle steppen (stuntsteppen) is een coole stadssport die kinderen van jongs af kunnen beoefenen. Al vanaf jonge leeftijd kunnen ze van kleine hindernissen te rollen en een aantal eenvoudige tricks uit te voeren. Hoe ouder ze worden, hoe meer grenzen ze aftasten en verleggen, op zoek naar moeilijkere tricks. Om deze sport in optimale omstandigheden te beoefenen, is het enorm belangrijk dat je de juiste step kiest.
Tips
Hoe kies ik een step voor volwassenen?
Opvouwbaar of niet, met of zonder vering, Voor grote of korte afstanden. Hoe kies je een step voor volwassenen? Wij proberen je een zo goed mogelijk advies te geven om zo de juiste keuze te kunnen maken.
Tips
De helm is bij het inline skaten een essentieel onderdeel van je uitrusting. Ze garanderen je veiligheid bij een valpartij. Maar hoe kies je nou een helm? In dit artikel staan een paar handige tips!
Tips
Vooral in de stad is een step super handig, geen files, duurzaam transport, geen parkeerplaats meer zoeken... Ontdek hier 7 goede redenen om de step boven de auto te verkiezen!
Tips
Longboard of cruiser?
Twijfel je tussen de aankoop van een longboard of een cruiser en weet je niet welke van de twee je moet kiezen? Raak niet in paniek, in deze gids vind je alle informatie die je nodig hebt om het juiste longboard of cruiser te vinden, aangepast aan de manier waarop jij het liefste wil boarden.
NAAR BOVEN