Hoe kies ik skischoenen?

Een skischoen is de verbinding tussen de skiër en zijn ski's. Daarnaast zorgt het voor ondersteuning en comfort. Een onjuiste schoen beïnvloedt direct het skiën en dat is niet wat je wil. Wij helpen je een goede keuze te maken en gaan in op comfort, veiligheid en precisie. Ontdek al onze tips voor het kiezen van de juiste skischoenen:

De juiste keuze is gebaseerd op drie criteria: De stijfheid van de schoen, de grootte en pasvorm. 

number_1

De stijfheid, ook wel de "flex" van de skischoen

De stijfheid van een skischoen

De flex van de schoen is de mate waarin de schoen mee  buigt door druk van het scheenbeen. Een lage flex geeft aan dat een schoen erg stijf is. Een schoen met een hoge flex is daarentegen relatief flexibel. Hoe hoger de flex is des te belangrijker een nauwkeurige en beheerste techniek noodzakelijk is. De flex bepaalt voor een groot deel hoe de beweging wordt vertaald naar de ski. Het is belangrijk om een juiste flex bij je niveau te kiezen. Een te lage flex kan zorgen voor onvoldoende ondersteuning. Een te hoge flex kan ervoor zorgen dat je te weinig druk kan zetten op de ski. 

Heren

Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiër. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski. 

Flex van 65 t/m 85: Je bent een meer ervaren skiër 

Flex groter dan 85: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en ten alle tijden een optimale input wil geven aan je ski's. 

Dames

Flex lager dan 65: Je bent een beginnende skiëren. De schoen is erg tolerant en zet foutjes niet gelijk om naar je ski. 

Flex van 60 t/m 75: Je bent een meer ervaren skiër 

Flex groter dan 75: Je bent een zeer gevorderde skiër die graag nauwkeurig en op hoge snelheid skiet en ten alle tijden een optimale input wil geven aan je ski's.

number_2

De schoenmaat

maattabel skischoenen

Maten van skischoenen worden weergegeven in zogenoemde "mondo points". Ook wel de lengte van de voet in centimeter. Deze staan weergegeven in de onderstaande tabel. 

number_3

Je skischoen passen

Het is belangrijk om altijd skischoenen te passen met sokken aan. Maak alle gespen goed open om de schoen aan te trekken. Wanneer je volledige voet in de schoen zit maak je alle gespen weer vast. Belangrijk is dat je voet stevig vast zit in de schoen, vooral het midden van de voet van de hiel. En je moet je tenen kunnen bewegen. 

Skischoenen passen

Als je mooi recht op gaat staan, moeten je tenen lichtjes tegen de voorkant van de schoen komen. Is dit niet het geval, neem dan een maatje kleiner. Wanneer je alle gespen goed strak aantrekt gaat je voet al meer in skistand staan waardoor de voet nog iets naar achter schuift. Dit is ook het geval als je aan het skiën bent. Raken je tenen nu nog steeds de voorkant van de schoen, ga dan voor een maat groter.  

Loop vervolgens een stukje en laat de schoen even aan je voet zitten, op deze manier krijg je een beter beeld van mogelijke knellingen. Skischoenen zijn er in verschillende modellen waardoor het soms even passen is voordat je de juiste skischoen voor jou voet gevonden hebt. Sommige zijn gemaakt voor een smallere voet, anderen bijvoorbeeld weer voor een wat bredere kuit. 

NAAR BOVEN