Hoe kies ik voetbalschoenen?

Bij het kiezen van de juiste voetbalschoen is het belangrijk om te letten op het materiaal, een goede demping en stabiliteit. Vaak vinden voetballers lichte voetbalschoenen erg prettig, omdat deze een goede wendbaarheid bieden en je een betere tractie hebt. Daarnaast is het ook belangrijk om de juiste schoen te kiezen bij de ondergrond waarop je speelt. Oftewel, welke type zool heb ik nodig?

Bij Decathlon kun je terecht voor deze verschillende type voetbalschoenen. Voetbalschoenen met vaste nop, zaalvoetbalschoenen, kunstgrasschoenen en voetbalschoenen met een schroefnop. Daarnaast bieden we voetbalschoenen aan in 3 verschillende ranges. Dit is te herkennen aan het getal in de productnaam van onze eigenmerken KIPSTA en IMVISO. Range 100 is voor beginners, range 500 voor ervaren voetballers en range 900 voor experts.

Verschillende voetbalschoenen

Er worden veel verschillende materialen gebruikt voor voetbalschoenen waarbij het belangrijk is om te kijken naar de zoolconstructie. Vaak worden er afkortingen gebruikt voor de verschillende type kicksen. Deze afkortingen hebben vooral betrekking op de noppen en de zool (zoolconstructie). Veel voorkomende afkortingen zijn AG (artificial ground) voor het gebruik op kunstgras. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt tussen FG (firm ground), MG (multi ground) en SG (soft ground). De FG’s en MG's zijn geschikt voor verschillende ondergronden en worden gezien als allround schoenen. De SG’s zullen vaker gebruikt worden op natte en drassige velden. De TF (turf) kicksen zijn ontworpen voor harde ondergronden, dit kan erg handig zijn op harde velden tijdens vorst of op gravel velden omdat ze kleine korte noppen hebben die erg geschikt zijn voor dit type ondergrond. De AG’s zijn momenteel erg populair en dit komt doordat veel verenigingen kunstgrasvelden laten aanleggen. Het grote voordeel is dat voetbalwedstrijden op kunstgras bijna altijd door kunnen gaan, geen afgelaste wedstrijden meer! In het onderstaande schema zul je een handig overzichtje vinden waarbij het eenvoudig is om te zien welke voetbalschoenen je nodig hebt bij verschillende ondergronden.

Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

1. FG (Firm Ground) en MG (Multi Ground)

Alleskunners en allround voetbalschoenen, voor het gebruik op gras- en kunstgrasvelden. Ook te gebruiken op natte velden die niet te drassig zijn. In principe kun je met dit type voetbalschoenen in alle weersomstandigheden voetballen. Let wel op dat deze kicksen sneller zullen slijten op een kunstgrasveld. Een goed voorbeeld van dit type schoen is de Agility 700 van Kipsta met een zool van rubberen voorgevormde noppen. Het bovenwerk is van rundsleer wat ervoor zorgt dat de schoen zich naar je voet zal vormen en wat je daardoor een betere balcontrole en gevoel zal opleveren. Ook van de andere merken zijn er verschillende schoenen die als allround voetbalschoen geclassificeerd kunnen worden. Je kunt deze schoenen herkennen aan de langwerpige of ronde noppen. De noppen zijn over het algemeen wat zachter en zullen op een nat veld minder grip geven omdat er modder tussen de noppen kan blijven hangen. Dit is bij lange noppen minder snel het geval.

hockeyschoenen

2. SG (Soft Ground)

Als het hard heeft geregend en de velden zijn erg nat of drassig adviseren wij om langere noppen te gebruiken. Soft ground voetbalschoenen zijn in dit geval de juiste keuze en bieden de meeste grip ook tijdens de slechte regenachtige dagen op velden die anders slecht bespeelbaar zijn. Vaak is het mogelijk om de (ijzeren) noppen te verwisselen waardoor je kunt afwisselen met rubberen noppen. Dit type schoen is ook voor rugbyers een populaire keuze omdat het een goede grip garandeert. Echter door het lage aantal noppen (6 tot 8) is de stabiliteit minder en wordt dit type schoen minder vaak gebruikt. Keepers kunnen dit type schoen waarderen omdat ze een minder groot risico hebben om uit te glijden.

Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

3. HG/TF (Hard Ground/Turf)

Kunstgrasvelden kunnen stug en hard zijn en daarom is het belangrijk om hier een juiste schoen bij te kiezen. Doordat hard ground voetbalschoenen vaak korte kleine noppen hebben, bieden ze voldoende grip op een kunstgrasveld, ook al heeft het geregend. Een voordeel van deze schoenen is dat de punt vaak verstevigd is, iets wat de slijtage verminderd. Decathlon heeft een ruim assortiment aan kunstgrasschoenen van verschillende merken. Ons eigen merk Kipsta is de laatste jaren sterk verbeterd en heeft verschillende kunstgras en hard ground voetbalschoenen voor jong en oud.

Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

4. Zaalvoetbalschoenen

Indoor- of zaalvoetbalschoenen zijn speciaal voor futsal (zaalvoetbal) gemaakt. Deze schoenen zijn erg wendbaar en hebben geen noppen. De zool is speciaal voor het gebruik in de zaal en is niet strepend. Doordat zaalvoetbal op een houten of kunststoffen vloer wordt gespeeld is het belangrijk dat er geen noppen op de schoenen zitten, wat het beschadigen van de vloer voorkomt. De futsal schoen is speciaal ontworpen voor een snelle, technische balbehandeling. Zaalvoetbal wordt gespeeld in een zaal van teams met 5 spelers. Een wedstrijd duurt 2 x 25 minuten en het spel wordt gespeeld met een speciale plofbal. Een normale bal stuitert veel te hoog op en haalt de snelheid uit het spel. Een goede techniek is daarom erg belangrijk net zoals het gebruik van de juiste zaalvoetbalschoenen

Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?

5. AG (Artificial Ground)

Tegenwoordig heeft bijna elke voetbalvereniging wel één of meerdere kunstgrasvelden tot haar beschikking. Dit betekent dat de kans groot is dat jij op een kunstgrasveld komt te spelen. Ook tijdens competitiewedstrijden is de kans groot dat je tegenstanders op kunstgras spelen. Het is daarom aan te raden om een paar artificial ground schoenen aan te schaffen. Dit type schoen kan soms ook op gras gebruikt worden maar het is belangrijk om in te schatten of de zool voldoende grip op gras geeft. Vaak hebben deze schoenen kortere noppen die anders van vorm en anders geplaatst zijn zodat je niet vast komt te staan op het stugge kunstgras.

Verschillende materialen

Zoals je hebt gezien is het niet eenvoudig om een keuze te maken als het gaat om voetbalschoenen. Er zijn naast de verschillen in zoolconstructie een aantal verschillen in het materiaal van de schoen (dus niet de zool). Verschillende materialen hebben verschillende voordelen en prijzen dus let hier goed op voordat je een keuze maakt. Over het algemeen is het materiaal van voetbalschoenen onder te verdelen in leren en synthetische materialen.

Leren voetbalschoenen

De meeste voetbalschoenen hebben een leren bovenwerk. Duurdere modellen maken gebruik van kalfsleer of runderleer en zelfs kangoeroe leer wordt gebruikt. Kalfsleer en kangoeroe leer is erg soepel en duurzaam en vaak betaal je meer voor dit materiaal maar je krijgt er natuurlijk ook wat voor terug! Het voordeel is dat leren voetbalschoenen erg fijn zitten omdat ze de vorm van de voet aannemen. De schoen zal dus erg comfortabel aanvoelen en daarnaast een goed balgevoel geven. Leren voetbalschoenen zullen (licht) uitlopen dus houd hier rekening mee als je gaat passen. Als je denkt dat de schoen te groot is en hij loopt waarschijnlijk nog uit kun je beter voor een kleinere maat kiezen. Leren schoenen moeten wel goed worden onderhouden en zullen zich tijdens de regen volzuigen waardoor de schoenen erg zwaar worden. Je kunt de schoen inspuiten met een onderhoudende spray die ook waterafstotend is maar dit zal nooit 100% effectief zijn. Ook zal dit type schoen sneller slijten op het stugge kunstgras. Wanneer je leren schoenen voor het eerst gaat gebruiken kun je ze voor gebruik onder de kraan houden waardoor ze naar je voet gaan vormen.

Kunststof voetbalschoenen en Synthetisch leer

Kunststof schoenen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, geven een goede balcontrole en zijn vormvast. Dit type voetbalschoenen zijn er in verschillende prijscategorieën en vaak zijn de instapmodellen niet duur. Vooral voor mensen die de sport willen uitproberen en voor voetballers die de sport niet dagelijks beoefenen zijn kunststof voetbalschoenen een perfecte oplossing. De schoenen zijn vaak licht en bieden voldoende steun. Het is wel belangrijk om je doel voor ogen te hebben voordat je een schoen gaat kopen want sommige goedkopere modellen zullen wat minder controle bieden, iets wat geen probleem is voor de recreatieve voetballer. Voor de meer ervaren voetballers hebben wij kunststof voetbalschoenen in het hoge segment. Dit type materiaal staat bekend als synthetisch leer en voetbalschoenen met synthetisch leer geven je een goed balgevoel en zijn zelfs lichter dan gewoon leer. Een groot voordeel is dat dit materiaal minder onderhoud vereist (tov normaal leer) en tijdens de regenachtige dagen zal dit materiaal geen vocht opnemen. De duurdere modellen zijn bijna niet van echt leer te onderscheiden en zijn bijna net zo soepel als echt leer. Synthetisch leer slijt minder snel dan echt leer maar geeft minder balcontrole dan echt leer.

Onderhoud van je voetbalschoenen

Na een wedstrijd is het belangrijk om je kicksen weer voor te bereiden op de volgende wedstrijd maar het is natuurlijk ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je schoenen zo lang mogelijk mee gaan, zodat je het uiterste uit je schoenen kunt halen. Over het algemeen kun je natte voetbalschoenen laten drogen door er krantenproppen in te doen. Als de kranten het vocht uit de schoenen hebben getrokken kun je er weer nieuwe proppen in doen, net zolang totdat je schoenen droog zijn. Leg je schoenen nooit op de kachel want dit kan scheurtjes in het materiaal veroorzaken. Vooral bij leren schoenen kunnen deze scheuren je schoenen verknallen. Het is ook verstandig om je kicksen uit je voetbaltas te halen omdat ze dan sneller drogen. De zooltjes zijn vaak eenvoudig uit je schoenen te halen en kunnen zo goed gedroogd worden. Als je dit niet doet bestaat het risico op schimmelvorming boven het voetenbed. Om de juiste vorm van de schoen te behouden kun je een schoenenspanner gebruiken maar ook de kranten kunnen een juiste pasvorm garanderen.

Voor een optimale verzorging van je leren voetbalschoenen kun je een verzorgingsmiddel gebruiken. Hierdoor blijft het leer sterk en soepel. Spoel je leren schoenen niet af met water maar probeer het vuil met een doek of zachte borstel eraf te poetsen. Synthetische schoenen kun je gewoon met water afspoelen en het materiaal hoeft niet ingevet te worden.Kunststof schoenen zijn dus eenvoudig te onderhouden en ook dit materiaal kan het best drogen met krantenproppen in de schoen. Invetten heeft geen zin want het materiaal neemt het vet niet op. Probeer het materiaal schoon te maken met een vochtige doek waarnaar je de schoen kunt laten drogen op kamertemperatuur (niet op de kachel). 

sportexpert voetbal

Diego

Sportexpert voetbal

Voor vragen staat Diego uiteraard voor je klaar: diego.jongen@decathlon.com

Tips
Hoe maak je je voetbalschoenen schoon?
Je voetbalschoenen schoonmaken, er zijn leukere dingen. En toch, je kan maar beter voor je schoenen zorgen als je niet elk jaar een nieuw paar wilt kopen.
Tips
football_enfant_débute
Hoe pak je het aan als je kind wilt beginnen met voetballen? Voetbalschoenen, voetbaltenue en sporttas, wij geven je enkele tips.
Tips
Kipsta1
Hallo, mijn naam is Diego Jongen, 35 jaar oud en ben op dit moment werkzaam voor KIPSTA. Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam binnen Decathlon. In dit artikel vertel ik hoe ik mijn producten voor voetbal kies.
Tips
Hoe kies ik een voetbal?
Zonder een bal kun je niet voetballen. Het is belangrijk om de juiste soort bal te kiezen bij het type voetbal dat je speelt. Kipsta heeft een ruim assortiment aan voetballen zoals vrije tijd voetballen, competitie ballen en we hebben ballen voor zowel veldvoetbal als zaalvoetbal.
Tips
Hoe kies ik een voetbaldoel?
Dankzij de geheel stalen structuur en de eenvoudige montage (op elkaar aansluitende buizen) zijn de voetbaldoeltjes van Decathlon bestand tegen verschillende weersinvloeden. Ontdek hier alle tips!
Tips
Hoe kies ik mijn voetbalschoenen?
Voetbalschoenen of kicksen zijn er voor verschillende ondergronden en je kunt onderscheid maken tussen zaalvoetbalschoenen (indoor of futsal schoenen) en schoenen die je buiten kunt gebruiken.
NAAR BOVEN