Snowboard onderhouden, hoe doe ik dat?

Als je een snowboard koopt wil je er voor zorgen dat hij zo lang mogelijk mee gaat, belangrijk daarbij is het snowboard te onderhouden. Dit artikel geeft je verschillende tips voor het onderhoud van je snowboard.

1. Is een snowboard gewaxt als ik hem koop?

Alle snowboards zijn al gewaxt als ze de fabriek verlaten en ze zijn tot 6 maanden na je koop goed om gelijk te gebruiken Je moet een snowboard het liefst binnen bewaren (weg van zonlicht). Ook adviseren wij om het label met de technische informatie van je snowboard af halen voordat je hem gaat gebruiken.

2. Hoeveel tijd moet er tussen mijn aankoop en de snowboard onderhoud zitten?

Zelfs nadat je zes maanden hebt gewacht voordat je een snowboard gaat gebruiken zal de wax van je snowboard nog steeds in goede conditie zijn als je de juiste opberg condities hebt gewaarborgd. Echter het is afhankelijk van je gebruik wanneer je een snowboard zal moeten onderhouden.

3. Hoe lang blijft de snowboard wax vanuit de fabriek goed?

Normaal gesproken kun je een snowboard 5 tot 10 keer gebruiken voordat je weer moet waxen. Vooral aan de zijkanten van je snowboard zal de wax het snel verdwijnen daarom adviseren wij om je bord na ongeveer 5 sessies te voorzien van een nieuwe snowboard onderhoudsbeurt. Snowboards zijn iets moeilijker te waxen omdat het oppervlakte groter is dan bijvoorbeeld ski's en vaak heeft een snowboard en minder vlakke ondergrond. Daarom adviseren wij om je snowboard te laten waxen door een professional!

Als je toch zelf gaat waxen dan is het belangrijk om de juiste wax te kopen. Kijk goed naar de verwachte condities van de sneeuw en pas hier je wax op aan. Op een gletcher heb je namelijk te maken met andere omstandigheden dan bijvoorbeeld een lager gelegen gebied. Vaak is wax geschikt voor een bepaalde temperatuur, check dit dus goed. 

Het is belangrijk om voldoende wax aan te brengen vlak naast je staalkanten. Dit komt omdat je vaak druk zult zetten op een van je kanten (tenen of hakken) omdat je bijvoorbeeld aan het carven bent of bochten aan het maken bent. De wax zal daarom het snelst slijten langs je staalkanten. Dit kun je zelf ook eenvoudig checken. Haal iets scherps over de onderkant van je bord heen en kijk of er wax vanaf komt. Is je hele onderkant 'kaal' zorg dan voor een laagje wax. 

Je kunt dit zelf doen met een soort strijkijzer, verdeel de wax over je board en zorg ervoor dat je snowboard niet te warm wordt. 

4. Wanneer moet ik mijn kanten slijpen?

Er is geen exact tijdsframe te benoemen als het gaat om het slijpen van je kanten. Over het algemeen adviseren wij dat je aan het einde van het seizoen je kanten van je snowboard weer laten slijpen je kunt de kanten van je snowboard regelmatig checken met bijvoorbeeld je nagels en kijken of er genoeg scherpte is om nog door de sneeuw te carven. Je staalkanten van je snowboard kunnen namelijk bot worden doordat je over een steen of een hard obstakel bent gesnowboard. Ook kan het komen door stukken ijs op de piste. Op dit moment zul je je snowboard moeten slijpen omdat je anders te weinig grip zult hebben.

Dus er is geen echte regel en sommige mensen willen een minder scherp snowboard (in het park) dan een ander (carven).

5. Hoe moet ik mijn snowboard opbergen?

Dagelijks: plaats je snowboard op een veilige plek zodat hij niet kan omvallen. Omvallen kan betekenen dat je staalkant breekt en dan is je snowboard total los. Plaats hem daarom het liefst in een steun of leg hem plat neer zodat de kans op beschadiging minimaal is. Klop voor het opbergen de sneeuw van je snowboard af zodat hij redelijk droog is. Je kunt je snowboard even afnemen met een doekje maar dit doe je meestal pas aan het einde van de vakantie.

Aan het einde van het seizoen: zorg ervoor dat je snowboard droog is. Je kunt je bindingen verwijderen om het board goed droog te maken zodat je minder kans op roestvorming zult hebben. Zorg ervoor dat je snowboard op een droge plaats ligt en wij adviseren om je snowboard in een hoes of tas te plaatsen zodat hij niet kan beschadigen. 

6. Moet ik mijn bindingen eraf halen aan het einde van mijn vakantie of seizoen?

In principe kun je de bindingen gewoon laten zitten. Echter, als je snowboard nat is opgeborgen, kun je voor de zekerheid je bindingen verwijderen, en alles even goed laten drogen. Onthoud goed de afstelling van je snowboard, zodat je de volgende keer weer dezelfde stand hebt. Veel snowboard plezier!

snowboard expert nederland decathlon

Nog vragen over snowboarden?

Je kunt terecht bij Luuk; onze eigen snowboard expert

Zet je snowboard nooit tegen een muur aan. Hij kan makkelijk omvallen en daarmee loop je het risico dat je staalkant kan breken. 

luuk.hippmann@decathlon.com

NAAR BOVEN