SURFPAK MET FRONT ZIP OF BACK ZIP:DE VERGELIJKING

In de afdeling neopreen surfpakken ben je zeker niet de eerste die zich de vraag stelt:

Welk type sluiting kies ik voor mijn surfpak, back zip (sluiting op de rug) of front zip (sluiting op de borst)? - Waarom kiezen sommige surfers voor een pak met een front zip in plaats van met een back zip? Jules en Yann, ingenieur en ontwerper bij Olaian, stellen alles in het werk om dit mysterie van de surfwereld te ontrafelen [...]

number1

  HET PAK MET FRONT ZIP-SLUITING (BORST)

Het pak met front zip (ook wel chest zip genoemd) is op het eerste gezicht moeilijker aan te trekken, omdat de opening tussen de schouders smaller lijkt.Je hoeft je hierover echt geen zorgen te maken; je kunt het neopreen ter hoogte van de schouders makkelijk in de breedte uitrekken.

surfzip
MINDER WATERINLAAT

Dit sluitsysteem beperkt in belangrijke mate een mogelijke waterinlaat. De reden hiervoor is dat het front zip-pak minder 'gaten' heeft (tussen de tanden van de ritssluiting) in het neopreen.Al onze Tribord-pakken met front zip zijn ook ontworpen met een flapsysteem dat aan de hals nog hoger sluit dan de standaard front zip-pakken. Zo wordt een eventuele waterinlaat nog meer beperkt.

surfzip
STEVIGHEID

Het heeft geen klittenbandsluiting in de nek, in tegenstelling tot het back zip-pak. Er is dus geen risico op beschadiging doordat het klittenband 'vasthaakt' aan de binnenvoering van je pak.

surfzip
MEER BEWEGINGSVRIJHEID

Het belangrijkste voordeel van dit pak is dat de rug gemaakt is uit een enkel stuk neopreen, in tegenstelling tot het back zip-pak dat een sluiting op de rug heeft. Het front zip-pak geeft daarom meer bewegingsvrijheid bij het surfen, omdat er geen hard deel in de rug te voelen is. Dat is de reden waarom peddelen met een front zip-pak minder vermoeiend is.Gevorderde surfers kiezen dus meestal voor een front zip-pak omwille van de betere flexibiliteit op de rug.

surfzip
DRAAGCOMFORT

Sommige surfers menen dat het front zip-pak comfortabeler is, als een 'tweede huid', en dat het hen meer beschermt omdat het minder water binnenlaat. Ander punt: Zelfs al lijkt het front zip-pak moeilijker aan te trekken, je hebt in elk geval niemand nodig om je te helpen wanneer de sluiting vastzit, die zit immers vooraan.

ZO TREK JE EEN FRONT ZIP-PAK AAN:

‣ Doe je uurwerk uit en elk ander voorwerp dat je pak zou kunnen beschadigen.

‣ Zorg ervoor dat de ritssluiting zich vooraan bevindt wanneer je je pak aantrekt.

‣ Trek het pak aan tot aan je middel: zorg ervoor dat het neopreen goed zit ter hoogte van de knieën.

‣ Trek het pak zo hoog mogelijk op over je lichaam.

‣ Trek eerst de linker- en daarna de rechtermouw aan: zorg ervoor dat het neopreen goed zit over de ganse armlengte (geen plooien).

‣ Trek de sluitingsflap over je hoofd.

‣ Sluit de rits over je borst met je rechterhand.

‣ Beveilig de sluiting met de drukknoop.

Klaar. Veel surfplezier!
 

number2

HET PAK MET BACK ZIP-SLUITING (RUG)

Dit is het klassieke surfpak bij uitstek. Maar biedt het in de praktijk evenveel voordelen als het front zip-pak? Alhoewel het makkelijker aan te trekken is, beschermt het minder tegen eventuele waterinlaat dan het front zip-pak. Daarom is op de rug een binnenvoering (water barrier) aangebracht om rechtstreeks contact tussen je huid en het water te vermijden.

DE VOORDELEN VAN HET BACK ZIP-PAK:

surfzip
BINNENVOERING (WATER BARRIER)
surfzip
MAKKELIJK AAN EN UIT TE TREKKEN
surfzip
DRAAGCOMFORT

ZO TREK JE EEN BACK ZIP-PAK AAN:

‣ Doe je uurwerk uit en elk ander voorwerp dat je pak zou kunnen beschadigen.

‣ Maak de klittenband aan de kraag los.

‣ Open de ritssluiting helemaal tot beneden.

‣ Zorg ervoor dat de ritssluiting zich achter je bevindt wanneer je je pak aantrekt.

‣ Trek het pak aan tot aan je middel: zorg ervoor dat het neopreen goed zit ter hoogte van de knieën (geen plooien).

‣ Trek het pak zo hoog mogelijk op over je lichaam.

‣ Trek eerst de linkermouw aan: zorg ervoor dat het neopreen goed zit over de ganse armlengte (geen plooien).

‣ Trek dan de rechtermouw aan: zorg er opnieuw voor dat het neopreen goed zit over de ganse armlengte (geen plooien).

‣ Grijp de voering in je rug.

‣ Trek de voering over je hoofd dankzij het voorziene gat.

‣ Grijp het touwtje ter hoogte van je heupen.

‣ Door het touwtje omhoog te trekken sluit je de rits.

‣ Beveilig de sluiting met het klittenband.

Klaar. Veel surfplezier!

number3

FRONT ZIP OF BACK ZIP: WELK PAK IS HET SNELST AAN TE TREKKEN?

Hoe snel je een neopreen pak kunt aan- en uittrekken is voor veel surfers een belangrijk criterium. Zo hoeven ze geen minuut surfplezier te missen.Jules en Yann bewijzen met deze video welke van de twee (front zip en back zip) het snelst aan te trekken is: 

Het verdict: het back zip-pak gaat het snelst: 1 minuut en 38 seconden tegen 1 minuut en 48 seconden voor het front zip-pak... slechts 10 seconden verschil!

Jules : "Persoonlijk surf ik met het front zip-pak 900 4/3 mm voor heren: Ik geef toe dat het een beetje moeilijker is om een front zip-pak aan te trekken, je moet 10 seconden extra rekenen vooraleer je het water in kunt ... Maar als je er eenmaal aan gewend bent, neemt het aantrekken van een front zip-pak niet meer tijd dan een back zip-pak."

En wat verkies jij: een front zip of een back zip? Deel je ervaring met een van deze surfpakken!

NAAR BOVEN