Turnen: welke vorm past bij jou?

Ben je op zoek naar techniek verbetering of wil je zien welke andere disciplines er zijn?

Elke vorm heeft zijn eigen stijl. Hieronder ontdek je de verschillende stijlen op een rij!

Veel turners hebben even tijd nodig om de discipline te kiezen die het beste bij hem of haar past. Belangrijk is om eerst je persoonlijke doel te bepalen. Wat wil je met turnen bereiken?

 

paarden turnen turnpakje
number_1

Turnen

Gymnastiek is een uitgebreide term voor verschillende soorten lichamelijke oedeningen, hier valt ook turnen onder.

Onder deze term valt ook trampoline springen, ritmische gymnastiek, streetdance, peuter- en kleutergym en aerobics. Turnen, trampoline springen en ritmische gymnastiek zullen wij wat uitgebreider toelichten.

Bij turnen zegt de KNGU dat sprong, brug ongelijk, evenwichtsbalk en vloer het belangrijkste zijn, dit is vooral bij meisjes van toepassing. De belangrijkste onderdelen bij jongens zijn: brug, ringen, rek, sprong, vloer en voltige. Vooral bij deze sport is fysieke kracht, lenigheid en evenwicht zeer van belang.

Trampoline turnpak jongen

Trampolinespringen

Trampoline springen is een sport waarbij je al je spieren uitstekend moet kunnen beheersen. Door veel te oefenen kan je uiteindelijk misschien hele mooie sprongen en salto´s maken. Je gevoel voor tempo, evenwicht en ritme zal gaan verbeteren.

Ook is het een sport waar je veel calorieën mee verbrand en steeds populairder wordt onder volwassenen. 

Een andere vorm van trampolinespringen is groepsspringen. Bij deze sport krijg je het gevoel van vrijheid, vliegen en teamsverband, hierbij zijn verschillende keuzemogelijkheden sprong en/of vloersituaties van toepapssing. Bijvoorbeeld: tafelspringen, tumblingspringen, lange mat, mini-trampoline springen. Doordat je deze onderdelen in meerdere niveaus kunt uitvoeren, is het makkelijk om jezelf te ontwikkelen. 

turnen turnpakje paars

Ritmische gymnastiek

Ritmische gymnastiek is een sport waarbij je op het ritme van muziek je soepelheid zien. Zoals de KNGU dit benoemd, het is prachtig om te zien, en vooral fantastisch om te doen!

Muziek, ritme en coördinatie zijn belangrijk bij ritmische gymnastiek. Afwisseling van ritme en snelheid van de muziek is erg belangrijk, zo kun je de uitvoering van je oefening maken zoals je zelf wilt. Je oefent om een zo perfect mogelijke uitvoering te geven. Dat kan tijdens een demonstratie of een wedstrijd, individueel, in tweetallen of met een groep. Bij ritmische gym kun je gebruik maken van verschillende soorten materiaal: bal, hoepel, touw, lint en knotsen.

NAAR BOVEN