Voor de eerste keer bergwandelen, waar moet je op letten?

NKBV

Voor de eerste keer bergwandelen, waar moet je op letten?

Ga je voor het eerst wandelen in de bergen? Hieronder hebben we een aantal tips beschreven voor een goede start.

Wandel veilig door de bergen

Belangrijke punten waar je op moet letten

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je voor het eerst door de bergen gaat wandelen, denk hierbij aan:

   - Welke route ga je bewandelen?

   - Wat zijn de risico’s tijdens een wandeling?

   - Wat voor weersomstandigheden zijn er voorspeld?

 

Plannen is het halve werk

Plannen is het halve werk

Tijdens een bergwandeling kun je uit twee soorten tochten kiezen, namelijk een dagtocht of een trekkingstocht. Met een dagtocht ga je licht bepakt de hele dag wandelen en kom je terug bij hetzelfde onderkomen. Ga je een trekkingstocht maken, dan trek je van hut naar hut en slaap je elke nacht weer ergens anders. Plan je trektochten goed zodat je niet in de bergen verdwaalt raakt.

Fit wandelen

Fit zijn tijdens een bergwandeling is heel belangrijk

Gelukkig hebben bergtochten vaak paden voor beginnende en gevorderde wandelaars, dus iedereen kan bergwandelen. Toch is het fijn om een goede conditie te hebben, want een bergwandeling maken vergt veel inspanning. Vooral als je de hele dag aan het klimmen en dalen bent.

Wat heb je nodig tijdens een bergwandeling

Wat heb je eigenlijk nodig tijdens een bergwandeling?

Het belangrijkste tijdens een bergwandeling is dat je goede spullen bij je draagt. Denk hierbij aan:

 

Ingelopen wandelschoenen

Het is belangrijk dat je bergschoenen goed ingelopen zijn. Je wilt onderweg natuurlijk geen blaren krijgen. Waar je ook op moet letten is dat de schoenen een goed grip en schokdemping hebben.

 

Compacte rugzak

Het is fijn om een compacte rugzak mee te nemen. Het is belangrijk dat de rugzak niet te zwaar is, want je wilt niet onnodige kilo’s met je meedragen. 10 tot 40 liter is een ideale maat voor een bergtocht.

 

Goede outdoorkleding

We hebben verschillende soorten outdoor kleding die ideaal is voor een bergwandeling. Denk bijvoorbeeld aan merino wol. Als je een trektocht gaat maken van meerdere dagen is merino wol ideaal, want je ruikt geen zweet. Daarbij is het fijn om kleding te hebben die waterbestendig is en snel opdroogt. 

 

Accessoires tijdens de bergwandeling

Accessoires tijdens een bergwandeling zijn misschien wel het belangrijkste. Een goede drinkfles of waterzak om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft tijdens de wandeling. Wat dacht je van een klein EHBO setje voor als iemand gewond raakt of zonnebrand want ook in de bergen kun je verbranden. 

 

NAAR BOVEN