Welke ski moet ik kopen?

Welke ski past bij mij? Piste, freeride, all mountain of Freestyle? Welke lengte? Breed of smal? Ski's moeten je het plezier van het glijden en vooruitgang boeken geven, terwijl de veiligheid gewaarborgd blijft. Het is hierin soms moeilijk navigeren naar de juiste keuze. Er zijn namelijk verschillende soorten ski's. Waar moet je op letten? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze.

De keuze van een ski maak je aan de hand van 3 criteria: discipline, niveau en lichaamsbouw.

1. Welk type ski past bij mij?

Welke ski moet ik kopen? Omdat er veel verschillende soorten ski's zijn is het fijn een overzicht te hebben van welke soorten ski's er zijn. Hieronder hebben we een aantal soorten ski's met een uitleg erbij over hoe je deze kunt gebruiken. Je leest al snel genoeg welk type ski er bij jou past.

Piste

Wil je mooie bochten maken op de piste? Dan adviseren we je piste ski's. Deze vrij smalle ski's geven je meer responsiviteit (snellere kantenwisseling) van de ene naar de andere bocht en een goede grip op de piste.

ALL MOUNTAIN

Wil je overal skiën? Op de piste, naast de piste en zelfs alle skiroutes kunnen meepakken? Kies dan een All Mountain ski. Breed genoeg (75 tot 85 mm) met een goede rocker, ze zijn veelzijdig ongeacht de kwaliteit van de sneeuw en garanderen een goede controle op alle hellingen.

FREERIDE

Je speelt graag in de poeder! Geen twijfel mogelijk, jij hebt een paar freeride ski’s nodig. Lekkere brede poederbakken (meer dan 85 mm) voor genoeg opwaartse druk en voorzien van een behoorlijke rocker voor en / of achter. ze maken het mogelijk om beheersbaar te drijven op de poedersneeuw.

FREESTYLE

Je gaat liever naar het funpark? Springen, roteren en grinden over de box? Kies Freestyle ski's. Twin tip shape, licht, sterk, switch en een uitstekende controle.

2. Niveau

NIVEAU 1 : beginner

Je wilt beginnen met skiën of progressie boeken met je skitechniek, maar je laat de moeilijkere pistes en afdalingen nog even voor wat ze zijn.  

NIVEAU 2 : ervaren

Je hebt een redelijke tot goede skitechniek waarmee je comfortabel kunt skiën in bijna alle sneeuwcondities. De pistes zijn voornamelijk blauw en rood en je wilt meer progressie boeken in het carven voor het betere snijwerk in de bochten.

NIVEAU 3 : expert

De berg is jouw speelterrein. Je kunt altijd en overal skiën. Je beheerst alle technieken van het bochtenwerk, lange bochten, korte bochten, geslipte bochten en gesneden bochten.

3. Hoe lang moet een ski zijn?

Veel ski's zijn korter dan jezelf, ze zijn daardoor beheersbaar en makkelijk te sturen. Dit is de reden waarom beginners kortere ski’s kiezen. Zwaardere skiërs kunnen kiezen voor de langere ski's die meer stabiliteit bieden. Per niveau heb je dus een ander soort ski waar je lekker op kan skiën.
PISTE

5 tot 15 cm. korter dan je eigen lengte.

ALL MOUNTAIN

10 cm. korter dan je eigen lengte.

FREERIDE

5 cm. korter tot 10 cm. langer dan je eigen lengte.

FREESTYLE

10 cm. korter dan jezelf. 

Hoe kies ik een ski

4. Je gewicht

Het gewicht van de skiër beïnvloedt de mate van ski-controle. Zo zal een lichte skiër moeilijker een stijve ski kunnen controleren en "vervormen" in de bocht dan een zwaardere skiër. Ben je wat aan de lichtere kant dan kies je een soepelere ski en wij adviseren zwaardere personen een wat stijvere ski. De zeer stijve ski’s kies je als deze aansluiten bij je niveau van skiën.

NAAR BOVEN