WINTERSPORT: EEN KORTE GESCHIEDENIS

geschiedenis wintersport

Vanaf de kerstperiode tot de voorjaarsvakantie trekken mensen massaal naar de sneeuw om te wintersporten.

Een week losgaan op de piste (of juist daarbuiten) en daarna lekker aan de après-ski, het is voor wintersporters een jaarlijkse must. En dat terwijl ski’s oorspronkelijk gewoon een vervoermiddel waren, dus hoe zijn we op het punt beland dat we niet meer zonder kunnen?  
Wintersport geschiedenis

Skiën gebeurde vroeger op langere latten dan die je tegenwoordig in de wintersportwinkel vindt, en men liep er vooral op. Een soort langlaufen dus, zonder de snelle afdalingen die we nu juist zo geweldig vinden. Dit ontstond in de 19e eeuw in Noorwegen, en de techniek sloeg in rap tempo over naar andere sneeuwlanden en fans. Van oorsprong is skiën een vorm van transport, waarvan de eerste bewijzen in Scandinavië gevonden zijn. Op muurschilderingen van zo’n 7000 jaar oud zijn skiërs te zien die achter vee kuddes aangaan. De planken waren een uitstekende vervoersmethode tijdens de lange Scandinavische winters. Maar hoe zijn we op het punt beland dat we niet meer zonder kunnen? Wintersport geeft een gevoel van vrijheid en je bent constant in de prachtige natuur. De frisse berglucht en ontspannen sfeer zullen er mede aan bijdragen dat zowel skiën als snowboarden erg populair is geworden. Deze twee vormen van wintersport worden steeds laagdrempeliger en dit zorgt ervoor dat veel Nederlanders jaarlijks naar de bergen gaan voor een weekje wintersport plezier.

wintersport geschiedenis

Wintersporttoerisme steeds populairder

Het echte wintersporttoerisme begon natuurlijk in de berglanden, en begin 20e eeuw bood Europa voor de rijkere bevolking via een treinverbinding een ideale route naar de besneeuwde Alpen. De luxe hotels schoten als paddenstoelen uit de grond en binnen no time stond wereldwijd vrijwel iedere sneeuwliefhebber op ski’s. Daarnaast werden de internationale snelwegen steeds beter en kreeg een groot gedeelte van de bevolking een auto, iets wat allemaal heeft bijgedragen aan de populariteit van wintersport. 

snowboarden geschiedenis

Snow surfers

Snowboarden is een relatief nieuwe vorm van wintersport: toen in de jaren ’60 een surfer zijn plank meenam om in de sneeuw te kunnen snow surfen, waren de skiërs hier absoluut niet van gediend. De Amerikanen waren echter direct fan, en na een paar aanpassingen kreeg de snurfplank steeds meer de vorm van het snowboard dat we nu kennen. De snowboards die we tegenwoordig kennen zijn erg toegankelijk en dit heeft er mede voor gezorgd dat deze sport voor een breed publiek toegankelijk is geworden. 

 

Ook kun je al Nederlander eenvoudig de sport eens proberen in eigen land. Dit zorgt ervoor dat je niet helemaal naar de bergen hoeft af te reizen om de sport te leren. Wat slim kan zijn is om alvast een les te nemen in een van de indoor hallen. Straks op de echte bergen kan dit enorm schelen en zul je optimaal van je wintersport kunnen genieten omdat je de basistechniek al onder de knie hebt. 
 

Boarden of skiën?

Over het algemeen ben je óf een skiër óf een snowboarder. Vaak bestaat er een bepaalde strijd tussen snowboarders en skiërs maar eigenlijk is deze nergens op gebaseerd. Tegenwoordig zijn er zelfs veel personen die zowel kunnen snowboarden als skiën en beide takken van wintersport hebben super veel leuke elementen. Ons advies: probeer beide disciplines en besluit daarna pas wat je leuker vindt. Juist de afwisseling kan erg leuk zijn en dit proberen wij vanuit Decathlon natuurlijk te stimuleren met betaalbare wintersportspullen. 

NAAR BOVEN