YOGA IN AL ZIJN VORMEN

Yoga is een zeer oude leer die ontstaan is in India en aan de hand van lichaamsoefeningen, houdingen en meditatie harmonie wil brengen tussen lichaam en geest. Het is meer dan zomaar een activiteit, het is een levenshouding waarbij je je volledig van jezelf bewust wordt, je lichaam beter leert kennen en er in harmonie mee leeft.

Yoga is een gebruik dat tal van varianten kent, die passen bij de individuele verlangens en de verschillende aspecten van onze menselijke aard. Eén variant omvat vaak nog een aantal verschillende stromingen. Die diversiteit is geen teken van zwakte, maar een antwoord op de persoonlijke verwachtingen van ieder van ons. Niet iedereen heeft dezelfde wensen en verlangens, en net daarom is yoga er in zo veel verschillende gedaantes.

yoga danamic yogamat

DYNAMISCHE YOGAVORMEN

VOOR WIE?

Dynamische yogavormen eisen veel van je lichaam en spreken daarom vooral jongeren in goede gezondheid aan. Ze zijn uitermate geschikt voor iedereen die al aan een andere sport doet die veel concentratie, lenigheid en uithoudingsvermogen vergt, zoals hardlopen, duiken, surfen of dansen... Yoga is zeer heilzaam in combinatie met andere activiteiten en je ziet steeds meer topsporters aan yoga doen om hun prestaties te verbeteren. Jongeren die net aan hun eerste baan beginnen en adolescenten zullen ook kunnen genieten van deze disciplines, die ze zal helpen hun stress los te laten en nieuwe energie te vinden.

WELKE SOORTEN YOGA ZIJN ER?

L’Ashtanga: deze vorm van yoga is gebaseerd op verschillende yogaseries die aan een vlot tempo worden uitgevoerd. Hij gebruikt verschillende ademhalingstechnieken (Ujjai + Vinyasa). Deze yoga is zeer dynamisch en zal je lichaam zuiveren en ontdoen van gifstoffen.

Hot Yoga: deze vorm van yoga is geïnspireerd op de bikram yoga, die naar haar oprichter werd vernoemd, en wordt uitgevoerd in sessies van 1,5u in een zaal die verwarmd is tot 40°. Deze yoga trekt vooral mensen aan die zin hebben om te bewegen, leniger te worden en veel te transpireren, maar ook die gewicht willen verliezen.

Iyengar: dit is een zeer lichamelijke vorm van yoga, met veel aandacht voor verschillende houdingen, waarbij er ook veel wordt gewerkt met ademhalingstechnieken. Om de perfecte houding te bereiken, gebruiken yogi's voor deze vorm riemen, blokken, muren...

yoga zacht

ZACHTE OF ONTSPANNENDE YOGA

VOOR WIE?

Zachte en ontspannende yogavormen zijn geschikt voor iedereen en voor elke leeftijd, om soepel en in vorm oud te worden! Ze spreken actieve jongeren aan, maar ook gepensioneerden die op zoek zijn naar een gevoel van welzijn; mama's die op adem willen komen en mensen die opgehouden zijn met sporten en rustig aan, zonder risico's voor hun lichaam, het weer willen opnemen...

WELKE SOORTEN YOGA ZIJN ER?

De Hatha yoga: dit is de wijdst verspreide vorm van yoga in het Westen. Ze is ideaal om je lichaam na een lange werkdag rustig te laten ontspannen, tot rust te komen en in slaap te vallen. Ze is gebaseerd op ademhalingstechnieken (pranayama), staande of zittende houdingen (asanas) en dynamische houdingen.

De Yoga Nidra: dit is de meest relaxerende yoga, die verwant is aan de sofrologie. Ze is zeer effectief tegen stress. Deze yoga is gebaseerd op concentratie- en ademhalingsoefeningen.

De Restorative Yoga : in deze discipline wordt heel veel belang gehecht aan de verschillende houdingen. Ze worden lange tijd aangehouden, op muziek, in het halfdonker. Deze yoga is uitermate goed voor de recuperatie en versoepelt het lichaam op een rustige manier. Ze is ideaal voor mensen die aan het revalideren zijn en voor zwangere vrouwen.

 

Yoga expert

Natasha

Sportexpert yoga

Voor vragen staat Natasha uiteraard voor je klaar: natasha.vanneckkollarikova@decathlon.com 

Tips
Onderhoud yoga mat
Zweet, transport, stof, bacterieën, verschillende ondergronden... Een yogamat moet vaak veel doorstaan. We geven je een paar tips om het beste uit je yogamat te halen.
De yoga producten van Decathlon zijn ontworpen door users, voor users. Iedereen heeft andere wensen en daarom is het fijn dat er meerdere soorten yoga zijn die bij persoonlijke doelen van onze users aansluiten. Ons doel is om te voldoen aan de verschillende behoeften van yogi’s, van soft varianten zoals bijvoorbeelde Yin yoga tot dynamische varianten zoals de Ashtanga- en Vinyasa yoga.
Tips
Yoga biedt vele mentale en fysieke voordelen, dit maakt het de ideale sport om te beoefenen in onze drukke en gestresste samenleving. De focus ligt op de houdingen en de ademhaling, waardoor het lichaam en geest samenvallen en tot rust komen.
Tips
meditatie
Yoga is een discipline die lichaam en geest samenbrengt door houdingen te combineren met ademhalings-, concentratie- en relaxatieoefeningen. Kortom, een discipline met zowel fysieke als mentale voordelen.
Tips
Niet iedereen heeft dezelfde wensen en verlangens, en net daarom is yoga er in zo veel verschillende gedaantes. Wil jij meer weten over yoga?
NAAR BOVEN