Zeilen; Welke soorten zijn er?

Zwaardboot & Catamaran zeilen:

Belangrijkste kenmerk van een zwaardboot is het zwaard in het midden dat omhoog en omlaag kan. Ze kunnen gemakkelijk omslaan, dus je hangt vaak met de billen buitenboord om de boot recht te houden. Bij 2-mansboten zit er vaak ook een trapeze op, zodat de bemanning buitenboord kan staan. Bekende voorbeelden zijn de Optimist en de Laser.

Een catamaran is een boot met twee rompen, waar een trampoline/matras tussen gespannen zit. Hoewel de zeileigenschappen verschillen met die van een zwaardboot, hang je ook hierbij vaak buiten de boot. Voor beide boottypes gebruik je hierdoor dezelfde kleding. Vandaar dat dit bij Decathlon als een categorie wordt aangeboden.

Zeilen2

Openboot

Onder een kielboot zit een metalen plaat met onderin een verdikking, die er voor zorgt dat de boot (bijna) nooit kan omslaan. Op deze boten vaar je vaak met twee of meer personen, afhankelijk van de groote van de zeilboot. Voorbeelden  hiervan zijn de Valk (veel voorkomend in Nederland) en de Keus 22 (mijn persoonlijk favoriete kielboot). Deze kleding is ook zeer geschikt voor zeilers op een kajuitboot.

Zeilen3

Wedstrijdzeilen

Tijdens het varen van wedstrijden ben je meer in beweging en actiever bezig. De kleding bied wat meer bewegingsvrijheid en sluit wat nauwer aan op je lichaam. Deze categorie is gericht op wedstrijdzeilers met een open boot, hoewel je natuurlijk ook wedstrijden kan zeilen met een zwaardboot of catamaran.

Zeilen4
NAAR BOVEN